Руският капиталов пазар отчете по-слаби резултати през 2007 г. спрямо 2006-а

490
Руският капиталов пазар отчете  по-слаби резултати през 2007 г. спрямо 2006-а

Ръстът на руския капиталов пазар през 2007 г. се позабави спрямо резултатите от предходната 2006 г., независимо от високите цени на нефта и ускорения ръст на БВП на Руската федерация, коментират от РИА Новости. Пазарът на акции в Русия през миналата година бе във възход, макар покачването на индексите да не бе толкова внушително, както през 2006 г.

Например индексът РТС нарасна с около 20% при близо 70% за 2006 г. С близо 20% се повишиха и стойностите на индекса ММВБ през цялата 2007 г. спрямо 41-процентен ръст преди година.

Според експерти резултатите през 2007 г. са обвързани с ипотечната криза в САЩ и последващата глобална криза на ликвидност на финансовите пазари по света.

На 28 декември се проведе последната за годината търговска сесия за руската инвестиционна общност, която ще почива до 8 януари. Индексът РТС приключи 2007 г. с понижение от 0.04%, до 2290.51 пункта, а ММВБ загуби 0.97%, до 1888.86 пункта.

Предновогодишно котировките при книжата на РАО "ЕЭС России" се понижиха с 0.08% в РТС и с 1.61% в ММВБ, акциите на ЛУКОЙЛ съответно загубиха 1.4% и 1.38%, а тези на “Газпром” олекнаха с 0.78% и 1.72%. Акциите на “Роснефть” се покачиха в рамките на РТС с 0.53%, но поевтиняха в ММВБ с 0.14%. Книжата на “Ростелеком” - също приключиха годината разнопосочно, като се укрепиха с 0.26% в РТС и понижиха с 1.51% в ММВБ.

Анализаторът от Промсвязьбанк Олег Шагов смята, че пазарът на акции в Русия през последния за миналата година ден отбеляза спад при котировките на фона на вяли колебания в цената на нефта и разнопосочни движения на водещите световни индекси. Оборотите били слаби, което говори за неохотата на инвеститорите от поемане на излишни рискове в края на годината и настъпващите новогодишни и коледни празници.

Според Шагов по отрасли на най-сериозен натиск били подложени книжата на компаниите от нефтената и газовата индустрия, както и от банковия сектор. Лидер по понижение е позицията на ВТБ. Той коментира, че предновогодишното прибиране на печалбите по позицията се случва на фона на позитивните корпоративни новини около банката. ВТБ е първата руска банка, която първа от трезорите в страната получава лиценз за откриване на филиал в Китай и прехвърлянето на 5% от капитала на европейския авиокосмически концерн EADS на Внешэкономбанк при цена от 24.23 ерво за акция, което е с 10% над актуалната им пазарна стойност.

Когато става въпрос за динамиката на пазара през 2008 г., анализаторът от инвестиционната група “Олма” Антон Старцев отбелязва, че забавянето на темповете на ръст са свързани със световната криза на доверие и преди всичко с кредитната криза в САЩ. Според него при подобна тревожна ситуация инвеститорите по цял свят не са склонни да влагат свои средства в акции, считайки ги за прекалено рисков инструмент. Анализаторът допълни, че пазарът в Русия започна с оптимизъм, който постепенно загуби силата си. Старцев посочи и втори фактор за понижението на пазара и това са декемврийските парламентарни избори – инвеститорите предпочетоха да изчакат в очакване на резултатите, а това доведе до замиране на търговията с акции.

Встрани от песимистичното мнение на Антон Старцев, все пак експертът очаква, че през 2008 г. повсеместната криза на доверие ще бъде преодоляна. В такъв случай оптимизмът ще се върне и на руския капиталов пазар, смята той.

Според анализатора на "Церих Кэпитал Менеджмент" Олег Душин търговията в началото на 2008 г. ще започне с умерени ръстове, като за причина отново бяха изтъкнати проблемите на американската икономика. “САЩ преживяват трудни времена”, споделя Душин, като допълва, че в подобна ситуация индексът РТС ще нарасне, но неговият ръст ще е незначителен на границата около 2340 пункта.

Далеч по-оптимистично настроен е портфолио мениджърът на УК “Максвелл Капитал” Александър Прищепов. Той смята, че независимо от отрицателния завършек на миналата година, все пак 2007 г. премина под знака на позитивизма. Прогнозата на експерта за 2008 г. предвижда по-силно представяне на пазара на акции, като добавя, че той може да реализира ръст от 30-40%, достигайки 2700-2800 пункта за индекса РТС.

Според него вълната на оптимизма може да залее пазара след 2 март, когато ще се проведат президентските избори в Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg