Руският министър на икономиката завиши прогнозирания ръст на руската икономика до 6.5%

379
Руският министър на икономиката завиши прогнозирания ръст на руската икономика до 6.5%

Руският министър на икономиката повиши прогнозата за ръст на икономиката на Русия през тази година до 6.5% в сравнение с 6.2%, посочиха изнесени официални данни вчера.

Андрей Клепач заяви, че повишението на очаквания ръст на руската икономика за тази година се предопределя от динамичните й темпове на развитие през първите два месеца.

Положително са били ревизирани и очакванията за ръст на Брутния вътрешен продукт на Русия за периода между 2008 и 2010 година. Прогнозираните ръстове съответно от 5.9%, 5.9% и 6.1% за посочения период са били променени на 6.1%, 6% и 6.2%.

До голяма степен положителното развитие на руската икономика в началото на годината се предопределя и от високите цени на петрола, от които представянето й е силно зависимо.

Кризата с Иран доведе до трайно поскъпване на цената на петрола на нива над 60 долара, които се очаква да окажат положително въздействие върху руската икономика и през настоящото тримесечие.

Завишени бяха и правителствените прогнози за производство на природен газ през 2010 година, като очакванията са добива му да възлиза на 722 млрд. кубични метра, в сравнение с по-ранните прогнози за обем на производство в размер на 717 млрд. кубични метра.

За настоящата година Клепач очаква още ръст на индустриалното производство в страната в размер на 5.2% в сравнение с предходните му прогнози за повишение от 4.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg