Руският пазар: Скок над нормите

368
Руският пазар: Скок над нормите

Руският пазар на акции започна деня бурно, при което индексите отчетоха ръст, превишаващ ограниченията. В резултат търговията отново бе прекъсната в 11.05 часа Московско време, пише Interfax.

Пазарът на акции в РФ бе открит днес при рязък ръст в цената на повечето ценни книжа на фона на подобряващите се вътрешни и външни за страната фактори. Изменението на ММВБ и РТС превишиха максимално допустимия праг, което принуди ръководството на борсите да преустановят търговията с акции. Този път заради резки скок.

В момента на преустановяване на търговията ръстът на индекса ММВБ бе 17.9% до 1006.8 пункта, а при индекса РТС повишението бе от 13.97% до 1206.77 пункта.

Към 11.05 часа Московско време акциите на ВТБ, търгувани на борсата ММВБ поскъпнаха с 39.6%, на Татнефть с 23.5%, Роснефть с 31.1%, на Газпром с 19.86%. Повишението при Сбербанк е от 15.18%, при Лукойл – 15.43% и др. Изключение сред сините чипове правят акциите на Ростелеком, които загубиха 3.1% от стойността си.

На повишен интерес на ФБ ММВБ в петък се радват акциите на банките и по-конкретно на ВТБ и Сбербанк.

Според анализатори, ситуацията се обяснява както чрез вътрешни, така и чрез външни за РФ фактори. В последно време се наблюдава натиск върху банковите книжа и към днешна дата те разполагат със силен потенциал за ръст. Към това трябва да се прибави и доверието на инвеститорите към тези банки с държавно участи, които се считат за най-надеждни.

Накрая влияние върху резкия ръст в стойността на банковите книжа имат и обявените от САЩ мерки за стабилизиране на финансовия пазар.

За формирането на позитивната тенденция на руския пазар на акции способстват няколко фактора.

Сред тях са благоприятната конюнктура на световните фондови пазари, формирана след като властите на САЩ обявиха, че в кратки срокове ще реализират серия от комплексни мерки по преодоляване на финансовата криза.

От агенцията сочат като фактор положителната динамика при фючърсите на основните борсови индекси в САЩ. Тук влизат и предприетите от руските власти действия за стабилизиране на ситуацията на местния капиталов пазар, както и постепенното подобряване на ликвидността на рублата в банковия сектор.

 

Сн.: Interfax

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg