Руският външен дълг нараснал по-бързо от икономиката

366
Руският външен дълг нараснал по-бързо от икономиката

През ІІ-то тримесечие на 2008 г. външният дълг на Русия е нараснал с 10.4%, до 527.1 млрд. долара, изчислиха от Банката на Русия. Привлечените средства се изразходват неефективно: дълговете са нараснали по-бързо, отколкото икономиката, пише "Ведомости".

Държавният дълг на Русия е намалял от април до юли с 6%, до 34.7 млрд. долара. Дългът на бившия СССР е намалял с 32.9%, до 4.7 млрд. долара, а новият руски дълг е нараснал с 0.7%, до 28.4 млрд. долара. Ръстът на външния дълг е бил осигурен от частните компании и банки.

През второто тримесечие банките са увеличили своята задлъжнялост с 12.5% и към юли е достигнала 192.8 млрд. долара. Дългът на фирмите е нараснал с 11.5%, до 295.5 млрд. долара. Притокът на средства по сметката капитални операции на банките достигна през второто тримесечие 22.4 млрд. долара - пет пъти повече, отколкото през първото тримесечие.

На компаниите се паднаха 48.8 млрд. долара - два пъти повече, отколкото за периода от януари до март. "Общата натовареност не е чак толкова голяма: дългът е нараснал, примерно, до една трета от БВП. Неприятното е, че привлечените средства се изразходват неефективно: дълговете са нараснали по-бързо, отколкото икономиката. Обнадеждаващо е, че дългът е нараснал главно за сметка на дългосрочни заеми", заяви главният икономист на "Тройка Диалог" Евгений Гавриленков.

"През второто тримесечие бе отворен прозорец за външни заеми. През юни 3-5 банки на ден обявяваха за приключването на синдицирани кредити или за емитиране на евробондове. Тогава се наложи да се заплати висока премия, сега тези пазари са затворени", обясни Егор Фьодоров от "Банката на Москва".

"През третото тримесечие не се очаква ръст на дълга: сега външните пазари са затворени за нас. Възниква въпроса: как ще се разплатим? Нестабилността на външните пазари ще продължи до средата на следващата година, затова се налага да се привличат средства от вътрешния пазар", добавя Гавриленков.

Правителството е готово да кредитира компаниите, за да им помогне да рефинансират външните заеми. Премиерът Владимир Путин в понеделник обяви, че ЦБ ще предостави на "Внешикономбанк" 50 млрд. долара за тези цели. "Това е много полезна и навременна мярка, посочената сума съответства на обема на плащания по външния дълг през четвъртото тримесечие. Ако средствата бъдат използвани ефективно, това ще помогне да се решат проблемите с плащанията по външния дълг", заяви Фьодоров.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg