Руското правителство не отчете кризата в плановете си до 2012 г.

375
Руското правителство не отчете кризата в плановете си до 2012 г.

В края на президентския мандат на Дмитрий Медведев инфлацията трябва да намалее до 7%, доходите на населението да се увеличат 1.4 пъти, а притокът на капитал да достигне 70 милиарда долара. Това би било реално, ако не бе кризата, смятат експерти.

В сряда правителството ще разгледа основните направления на своята дейност до 2012 г. Това е първата част от концепцията за развитие до 2020 г., която трябва да изведе страната към иновационно бъдеще и относно което правителството никак не може да достигне до единомислие.

Четиригодишният план не предизвиква възражения сред министрите: по същество, той представлява обединение на показателите от различни целеви федерални програми, заяви чиновник, участвал в разработването на документа.
 
Правителството разчита още през 2010 г. да сведе инфлацията до едноцифрена стойност, а не година по-рано, както планираше министерството на икономическото развитие. Това вече е по-правдоподобно, одобрява икономистът на „Мерил Линч“ Юлия Цепляева: нейната прогноза за 2009 г. - 11%.

А прогнозата за притока на преки инвестиции – 70 милиарда долара през 2012 г. - изглежда прекалено оптимистична, смята икономистът на „Уралсиб“ Владимир Тихомиров: глобалното преразглеждане на кредитните рискове ще окаже влияние върху инвестициите в Русия.

Тихомиров вече понижи своята прогноза за 2008 г. с 40%, до 30 милиарда долара. Добре ще е, ако към 2012 г. успеем да се върнем към показателите от миналата година (47(1 милиарда долара), съгласна е Цепляева, цитирана от Ведомости.

Прекалено оптимистична е и прогнозата за развитието на банковата система, смята тя: трудно може да се повярва в ръста на капитализацията на банките до 10% от БВП, макар до преди няколко месеца тази цифра да изглеждаше достижима. Ще се наложи да бъде коригирана и прогнозата за ръст на реалните доходи на населението – 1.4 пъти към 2012 г., убеден е икономистът от ЦМАКП Игор Поляков.

В предидущите седем години реалните доходи се увеличаваха с 40% на всеки три години, но за януари-август, по данни на Росстат, ръстът вече се е съкратил до 6.9% срещу 10.5% за аналогичния период на миналата година, посочва той. През 2008 г. ще бъде 9%, прогнозира Поляков.

Строителството на жилища ще нарасне с 40%, а обемът на отпуснати ипотечни кредити – почти 2.5 пъти, планира правителството. До неотдавна подобна прогноза изглеждаше реална, но сега разбираемо е, че ипотечните кредити ще бъдат по-малко достъпни, заяви директорът на Института за градска икономика Сергей Сиваев.

1.4 трилиона рубли кредити ще бъдат раздадени за всичките четири години, а не за 2012 г., сочи той. В светлината на събитията от последния месец и половина вероятността да се достигнат заложените показатели не е голяма, резюмира ректорът на Руската икономическа школа Сергей Гуриев. Анализаторите са се презастраховали, контрира правителственият чиновник. „Промените настъпиха прекалено бързо, а прогнозата, очевидно, правителството е подготвяло няколко месеца“, предполага Цепляева.

В документа няма нито дума за намаляване на ставката по ДДС, макар премиерът Владимир Путин да бе обещал да се върне към обсъждането на този въпрос през 2009 г. Затова пък се говори за реформа на социалния данък, повишаване на амортизационната премия и усъвършенстването на облагането с данъци на нефтодобива.

В стратегията няма нито дума и за неотдавнашното признаване на републиките Южна Осетия и Абхазия (но има за изграждането на курорти в Кабардино-Балкария). На устойчивостта на финансовата система са посветени само няколко абзаца; сред най-неотложните мерки – привличането във финансовата система на пенсионни средства и пари от Фонда за национално благосъстояние.

Четирите години, които обхваща програмата, са целият президентски мандат на Дмитрий Медведев, припомня Алексей Макарин от Центъра за политически технологии. Още от сега може да се заяви, че неговото президентство няма да бъде така спокойно, както на Путин, причините за това – войната, финансовата криза и понижаващите се цени на петрола.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...