Руското правителство планира IPO на земеделска банка

459
Руското правителство планира IPO на земеделска банка

Правителството на Русия възнамерява да увеличи капитализацията на държавната Россельхозбанк (РСХБ), за да увеличи потенциала на банката по кредитиране на селския отрасъл в страната, пише руският Взгляд. През последните месеци цените на селскостопанските стоки изостават спрямо резкия скок при продукцията на други отрасли.

Алексей Кудрин, вицепремиер и министър на финансите на РФ, предложил провеждане на IPO на Россельхозбанк до 2009 г.

Правителството ще подпомогне на развитието на селското стопанство като подсили държавната Россельхозбанк. Трезорът ще увеличи активността си по кредитирането на отрасъла.

“В случай че идеята с Россельхозбанк за “народно IPO” не сработи, бих предложил да се обърне внимание на възможността за предлагане на акции и увеличаване на дела на частните инвеститори в РСХБ, подобно на Сбербанк и ВТБ”, заявил Алексей Кудрин на заседанието на правителството в четвъртък.

Последните две банки привлякоха свеж ресурс от капиталовия пазар - 8-10 млрд. долара.

Алексей Гордеев, министър на селското стопанство, предложил капиталът на Россельхозбанка да се увеличи на два пъти. Банката е учредена през 2000 г., изцяло собственост на държавата, за да осъществява правителствената политика в селското стопанство. Уставният капитал на банката е 21.62 млрд. рубли.

Активите на Россельхозбанка са 274.5 млрд. рубли (10.76 млрд. долара), нараснали от началото на годината с 1.5 пъти. Размерът на отпуснатите кредити е 223.9 млрд. рубли (8.78 млрд. долара), в чиято сфера банката бележи също ръст от 1.5 пъти за 2007 г.

За последно капиталът на Россельхозбанка е увеличаван в края на 2006 г. с 5.9 млрд. рубли. В бюджета за 2008 г. е заложено ново увеличение от 5.7 млрд. рубли. Според Алексей Гордеев, нуждите на селското стопанство от финанси се оценява на 3 трлн. рубли.

За момента Россельхозбанка е на 6 място по активи в Русия и на 2 по ръст на филиали, което говори за бързото развитие на трезора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg