Руснаци купуват активи на Телеком Аустрия

478
Руснаци купуват активи на Телеком Аустрия

АФК „Система“ води преговори за покупката на мобилни активи на телекомуникационната група „Телеком Аустрия“, съобщават местни медии. Австрийският холдинг има добри позиции в Източна Европа и покупката може да стане входен билет за „Система“ в този регион.

„Телеком Аустрия“, освен на родния пазар, работи в страните от Източна Европа, включително България (“Мобилтел“), Хърватия, Словения и Чехия. Също така „Телеком Аустрия“ е собственик на 70% от белоруския МЦС.

Приходите на групата през 2007 г. са нараснали с 4.6% до 4.92 млрд. евро. Приходите от мобилното направление на телекома са се увеличили с 4.6% до 3 млрд. евро, операционната печалба е намаляла с 6.1% до 637.5 млн.

Австрийското правителство е собственик на 27.37% от акциите на „Телеком Аустрия“, останалите се котират на борсата. АФК „Система“ води преговори с дружеството за покупката на мобилното подразделение, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на германския вестник „Виртшафтсблат“.

За този актив претендират и „Водафон“, и „Телефоника“, но руският партньор е най-предпочитан, уточнява агенцията. Неотдавна главният акционер на „Телеком Аустрия“, държавният холдинг OIAG, заяви, че планира да раздели телефонната компания на два независими котиращи се актива.

Единият ще се заеме само с фиксирана, а другият – с мобилна телефония. По данни на изданието, главният акционер на „Система“ Владимир Евтушенков се интересува само от мобилния актив на оператора и преговорите продължават вече няколко месеца. „Система“ не за първа година обсъжда варианти за обединение с един от западноевропейските телекомуникационни холдинги.

По-рано АФК вече води преговори с „Дойче Телеком“ и „Телеком Италия“, но те не доведоха до нищо. „Система“ е контактувала с „Телеком Аустрия“ само по въпроси, засягащи реализирането на възможни съвместни проекти, уточни директорът на корпоративните комуникации на АФК „Система“ Генадий Фролов. По неговите думи, по време на преговорите не е ставало дума за покупката на дял в компанията. В МТС не коментираха действията на своя акционер. Що се отнася до самата компания – нейните интереси, както и преди, са концентрирани на пазарите на Русия и страните от ОНД.

„Не се виждат стратегически плюсове от покупката на „Телеком Аустрия“ - пазарът едва ли ще оцени подобна стъпка на „Система“. Западноевропейски актив не може да се купи евтино, а сериозна синергия за „Система“ няма да има. Освен това темповете на растеж на европейския телеком са много бавни“, смята анализаторът на „Уралсиб“ Константин Белов.

Според мнението на един от експертите от покупката на „Телеком Аустрия“ може би е заинтересуван лично Владимир Евтушенков. „Телеком Аустрия“ е надежден, проверен от времето актив“, отбелязва източникът. Покупката му може да се окаже полезна за „Система“, възразява директорът на аналитичния департамент на „ Dresdner Kleinwort Wasserstein“ Юлий Матевосов. „Активите на „Телеком Аустрия“ в Източна Европа ще осигурят на „Система“ удобен плацдарм за усвояването на този регион. Впоследствие от това може да бъде извлечен синергиен ефект и за МТС“, пояснява той.

По неговите думи, в Източна Европа, за разлика от западните страни, все още има потенциал за растеж както в сегмента на традиционната телефония, така и при новите услуги. „За „Система“ особен интерес представлява белоруския актив на „Телеком Аустрия“. Тук може да се постигне определена синергия с местната дъщерна компания на МТС и да се избегнат нови ценови войни“, добавя анализаторът на „Алфа-банк“ Иван Шувалов. „Инвестиционната програма на „Система“ на първо място е свързана с Индия“, смята анализаторът на „Тройка Диалог“ Андрей Богданов. По думите му, такава сделка е малко вероятна, тъй като всички руски компании търсят нови точки на растеж на развиващите се пазари.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС, ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg