С нов данък за банките Италия ще облекчи търговците при картовите плащания

695
С нов данък за банките Италия ще облекчи  търговците при картовите плащания

© Unsplash

Управляващата дясна коалиция в Италия обсъжда "данък солидарност" за банките, който ще се използва, за да се намалят таксите върху дигиталните плащания за собствениците на магазини, съобщиха законодатели, цитирани от Reuters. 
 
Правителството предложи в бюджета си за 2023 г. да защити частично търговците на дребно от тези такси, отменяйки санкции, ако те приемат само плащане в брой за суми под 60 евро.
 
Този ход обаче се възприема като противоречащ на духа на поетите пред ЕС задължения и насърчаващ неплащането на данъци в страна, в която всяка година се укриват налози за около 100 милиарда евро, коментира Reuters.
 
"Обсъжданият вариант е да се използват ресурсите от въпросните "данък солидарност", наложен на банките, за да намалят тези такси", казва депутатът от управляващата коалиция Томазо Фоти, който е от партията на Джорджа Мелони - "Италиански братя". 
 
Маурицио Лупи, лидер на участващата в коалиционното правителство малка партия  "Ние умерените", добави, че Рим търси начини да премахне банковите такси за дигитални плащания по 15 или 20 евро.
 
В бюджета за 2023 г. правителството също така предложи да бъде вдигнат лимитът за плащанията в брой до 5000 евро спрямо предходния праг от 1000 евро, което да влезе в сила през следващата година.
 
Италианската централна банка предупреди, че намаляването на регулаторните ограничения върху използването на пари в брой ще облагодетелства сивата икономика и ще направи по-трудно справянето с данъчните измами.
 
Малко преди това Мелони заяви, че правителството може да смекчи плановете си за приоритизиране на плащанията в брой пред кредитните карти след разговори с ЕК. 
 
Във финансирания от ЕС план за възстановяване след Covid-19 Италия обеща на ЕК да намали така наречената „данъчна разлика“ или разликата между потенциалните налогови задължения и стойността на платените данъци – до 15,7% от 18,5% през 2019 г. Това ще доведе до възстановяване на около 7-8 милиарда евро укрити данъци до 2024 г. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg