С увеличаването на заплатите в страните от ЦИЕ бизнесът може да се пренасочи към други региони

418
С увеличаването на заплатите в страните от ЦИЕ бизнесът може да се пренасочи към други региони

Ускореният ръст на заплатите в Централна и Източна Европа, поскъпването на недвижимите имоти и повишението на данъците са фактори, които могат да започнат да отблъскват инвеститорите и да ги накарат да търсят други инвестиционни алтернативи, сочи изследване на IHT.

Близо осемнадесет години след падането на комунизма в тези държави, страните от региона започват да стават по-слабо привлекателни за международните инвеститори.

Въпреки че големите инвестиционни проекти са в ход и продължават с пълна сила към страните от региона, те започват да губят конкурентните си предимства за инвеститорите, в сравнение с азиатските пазари например.

Специалистите коментират, че подобен феномен се е случвал и преди, визирайки страни като Мексико, Сингапур и Тайланд и ще продължава да се случва докато има места по света, които предлагат по-изгодни условия за инвеститорите.

Според Чарли Барнхарт от изследователската компания Technology Forecasters в Калифорния страните от региона могат да усетят силно понижение в интереса за аутсорсинг и изнасяне на бизнеса си към страните от ЦИЕ след две или три години.

Първите симптоми са вече налице. Най-големият щатски производител на автомобилни части - щатската компания Delphi изтегля част от производството си в Чехия, където работниците получават средно 6 долара на час и го прехвърля към Украйна, където заплащането възлиза на близо 1.6 долара на час.

Производителят на дамско бельо Lauma, който е базиран в Латвия също започна през изминалата година прехвърлянето на производството си от Беларус към Украйна, като възнамерява да аутсорсва новия си бизнес към бившите съветски републики с по-ниски разходи за труд.

Немската дисконтна верига Lidl през изминалата година продаде 50-те си парцела в Естония и Латвия, след като осъзна, че разходите за планирания й там бизнес са далеч над очакванията й.

На практика много компании, които възнамеряват да аутсорснат част от бизнеса си в страните от ЦИЕ след задълбочен анализ признават, че разходите им в страни като Полша, Унгария и Румъния са далеч над тези в страни като Русия и Украйна.

След предимствата на страните от ЦИЕ членки на ЕС, обаче остават политическата и икономическата им стабилност, доброто им разположение, наличието на високо-квалифициран и все още относително по-евтин, в сравнение със страните от Западна Европа персонал, като разходите за труд са и по-ниски от тези в страни като Индия например.

Въз основа на тези фактори през тази и следващата година специалистите предричат все още висока активност на аутсорсинга към страните от ЦИЕ и създаването на над 130 000 нови работни места до края на 2008 година.

На фона на значителното повишение на разходите за заплати в страни като Чехия, Унгария, Полша и прибалтийските републики обаче, страната ни запазва добри позиции за аутсорсване, като тук заплатите са все още значително по-ниски от посочените страни.

В класацията на консултантската агенция A.T. Kearney относно най-добрите локации за "аутсорсинг" на бизнес услуги, България се нарежда на престижното 9-о място и е единствената страна от Централна и Източна Европа, измествайки от тази позиция Чехия в миналогодишната класация.

В четвъртото годишно издание на класацията Словакия заема 12-а позиция, а трите балтийски държави - Естония, Литва и Латвия са съответно на 15-а, 17-а и 28-а позиция.

Като тенденция се очертава продължаващата преднина на Китай и Индия, като увеличаващите се разходи за труд там се компенсират от подобряващата се бизнес среда и предлагането на качествена работна сила.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg