Само една от водещите седем чуждестранни банки в ЦИЕ не присъства на румънския пазар

548
Само една от водещите седем чуждестранни банки в ЦИЕ не присъства на румънския пазар

Банковият пазар в Централна и Източна Европа се доминира от 7 водещи банки, които контролират около 26% от активите в сектора. От тези седем само една няма силно присъствие в Румъния, сочи изследване на UniCredit.

В момента най-силно в региона е присъствието на UniCredit, която оперира в 20 държави в Централна и Източна Европа. След нея се нареждат австрийските Erste group и Raiffeisen, белгийската KBC, Societe Generale, IntesaSanPaolo и унгарската OTP Bank.

От изброените само KBC не оперира на румънския пазар. През 2005 г. KBC изрази интерес към Румъния като участва в приватизационния процес на BCR и CEC, но не успя да придобие нито една от двете банки. Миналата година банката реши да навлезе на румънския пазар като придобие лизинговата компания Romstal Leasing.

Това придобиване е по-лесно и по-евтино от придобиването на банка, а позволява на KBC да опознае и развие дейност на пазара на страната. Друга белгийска групировка последва примера - Fortis купи местната лизингова компания Global Finance.

От шестте водещи банки, които развиват дейност в Румъния, четири са сред топ 5 на вътрешния пазар. Номер едно сред тях е Erste, която оперира чрез местната BCR, а на второ място е BRD (звено на Societe Generale). Третата банка в Румъния е притежание на Raiffeisen, а четвъртата на UniCredit. Местните звена на IntesaSanPaolo и ОТР са малки, но банките обявиха смели планове за разрастване.

Според изследването на UniCredit, чуждите банки държат 48% от активите в сектора в Централна и Източна Европа. А ако включим Русия, Турция и Украйна, активите, управлявани от чужди банки, стават 82%.

В Румъния чуждите институции държат 89% от банковите активи, като 60% от тях се падат на банките в топ 5. Най-голям е процентът в Естония, където почти всички активи се управляват от чуждестранни банки.

UniCredit, която присъства в 20 държави от региона, управлява в тях активи на стойност почти 108.9 млрд. евро. Активите на Erste са 61.5 млрд. евро, Raiffeisen контролира 55.9 млрд. евро в 15 държави от региона, KBC управлява 49 млрд. евро в 11 държави от ЦИЕ, SocGen присъства в 15 държави и държи активи на стойност 41.2 млрд. евро, IntesaSanPaolo има 30.1 млрд. евро на пазарите на 11 държави в региона, а OTP Bank управлява 28.5 млрд. евро в 9 държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg