Сърбия е данъчен рай за богатите

1585
Сърбия е данъчен рай за богатите

Средният процент на данъка върху доходите в страните от Европейския съюз е почти двойно по-висок, отколкото в Сърбия, а по-нисък процент от Сърбия имат само България, Румъния, Чехия и Словакия, пише белградският в. "Блиц".

При данъчна основа от един милион евро сръбският гражданин трябва да даде на държавата около 146 000 евро или двойно по-малко от гражданина на Кипър, пише "Блиц". За същата сума словенецът, ирландецът, британецът и гъркът ще платят данък близо 400 000, а датчанинът - повече от половин милион.

Саша Радулович, независим инвестиционен консултант, живял и работил в Германия, Канада и САЩ, застъпва тезата, че прогресивният данък е постижение на цивилизацията, съпоставимо с правата на човека или отмяната на смъртното наказание.

Той посочва, че в модерните държави забогатяването на отделния човек е желателно, но за разлика от ситуацията в Сърбия, тези, които черпят повече от общите ресурси и печелят повече, плащат и по-висок данък.

"Никъде не съм плащал по-малки данъци, отколкото в Сърбия. В сравнение с Германия, Канада и САЩ Сърбия за мен е данъчен рай", казва Радулович. В Сърбия колкото повече печелите, толкова повече ви се намалява данъкът, а данъкът върху имотите е нищожен.

В нито едно преуспяващо общество не е така, твърди Радулович. Той посочва, че в развитите страни съществува граница, под която доходите не се облагат с данъци, докато в Сърбия данъци плащат и хората, получаващи по 150 евро.

По данни на данъчното управление през 2007 г. в Сърбия е имало 18 727 милионери, а миналата година 16 500 (граждани с годишен доход над 1.64 млн. динара или около 17 600 евро). От данъците на милионерите се попълва едва една десета от сръбския бюджет.

Според данъчните декларации най-богатият сърбин през 2007 г. е спечелил около 3.3 млн. евро и е платил за тяхоколо 500 000 евро данък, три пъти по-малко, отколкото би платил в Австрия.

Затова не е чудно, че някои наричат Сърбия "баелканското Монте Карло", пише "Блиц".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg