Сърбия приветства решението на ООН за Косово

310
Сърбия приветства решението на ООН за Косово

Сръбският премиер Мирко Цветкович приветства решението на Общото събрания на ООН да поиска от Международния съд становище дали отделянето на Косово от Сърбия противоречи на международното право.

От Прищина обаче в същото време косовският президент Фатмир Сейдиу изрази съжаление, заявявайки, че решението „няма да помогне в усилията за дългосрочна стабилност в Косово и региона”.

„С гласуването на резолюцията повечето от страните показаха, че това е случай, заслужаващ обсъждане от Международния съд”, каза сръбският премиер.

Гласуването в 192-членното Общо събрание по сръбската резолюция с искане за отнасяне на въпроса до съда бе одобрено със 77 „за”, 74 “въздържали се” и шест „против”.

„Ние сме много радостни, че старанията ни не бяха напразни и от страна на международната общност те са приети като логични и легитимни”, се каза в разпространено в Белград изявление на Цветкович.

Всички медии в Белград оценяват като голяма дипломатическа победа снощното решение от Ню Йорк. По този начин, според повечето коментари, Белград е успял да прехвърли "косовския въпрос" от политиката в сферата на международното право. Не липсват и заглавия от рода на: "Сърбия разби Америка в ООН" и "Голям успех за Сърбия в ООН".

Това е победа не само за Сърбия, но и за международното правосъдие и стандарти, каза, видимо доволен от гласуването в Общото събрание на ООН, външният министър Вук Йеремич. Всички политици и коментатори в Белград са категорични, че това е голяма държавна и дипломатическа победа за западната ни съседка.

Но президентът на Косово Сейдиу каза на пресконференция в Прищина, че „ние и нашите международни партньори продължаваме да твърдим, че въпросът за независимостта на Косово е решен и необратим”. Сейдиу подчерта, че Прищина „възнамерява да участва активно в представянето на случая” пред съда в Хага и „очаква да бъде честен и безпристрастен”.

„Ние вярваме, че обсъждането на въпроса в Международния съд няма да попречи на другите държави да продължат да оценяват напредъка на Косово и да вземат решение за признаването му”, заяви още Сейдиу.

Същевременно премиерът на Сърбия предупреди, че страните, възнамеряващи да признаят Косово, ще трябва да имат предвид бъдещото ангажиране на Международния съд с проблема.

Дело от подобен характер може да продължи 2-3 години, а Белград се надява, след позитивно решение от Международния съд, да започне нова фаза в преговорите с местните албански лидери за статута на Косово.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg