Сърбия се нуждае от стабилна интеграция в западната икономическа система

490
Сърбия се нуждае от стабилна интеграция в западната икономическа система

На Сърбия сега й е най-необходимо успокояване на политическата ситуация и стабилна интеграция в западната икономическа система, пише днес виенският икономически вестник "Виршафсблат".

Икономическата ситуация в страната не е толкова лоша. Години наред икономическият ръст е над 5% и според най-новите прогнози, той ще остане и в близко бъдеще над тази граница, пише вестникът.

Икономическото развитие през последните години бе подтикнато преди всичко с инвестиции, които нараснаха значително, констатира вестникът. Изданието пише, че частното потребление обаче е изостанало и не е могло да следва ръста на реалните заплати.

Слабата точка на сръбската икономика, от една страна, е инфлацията, а от друга високата и постоянно растяща безработица, смята австрийският вестник. Що се отнася до второто, "Виршафсблат" подчертава, че тя представлява потенциална опасност за страната, в която са засилени националистическите емоции след косовската криза, което във всеки момент може да бъде използвано от радикалните националисти.

Политическата несигурност е главната причина за това, че чуждестранните инвеститори не се стремят към Сърбия. За нови инвестиции е необходима политическа сигурност, тъй като на страната й трябва капитал, а кредитите стават все по-скъпи във време на международна криза на неликвидността за държави с политически фактор на нестабилност, завършва изданието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg