Съветът на Европа предупреждава за възможна екологична катастрофа в Черно море

734
Съветът на Европа предупреждава за възможна екологична катастрофа в Черно море

Парламентаристите от Съвета на Европа предупреждават страните с излаз на Черно море срещу опасността от екологична катастрофа и призовават за спешни мерки, съобщи АФП.

Черно море е близо до екологична катастрофа заради свръхексплоатацията на ресурсите му, евтрофизацията (прекалено богата на хранителни елементи морска среда) и изхвърлянето на токсични вещества, предупреждават авторите на доклад, представен пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която заседава в Страсбург.

Според доклада индустриализацията на крайбрежните градове, повишената активност на пристанищата и изхвърлянето на токсични и радиоактивни субстанции в морето създават безпрецедентно замърсяване.

Депутатите приеха резолюция, приканваща черноморските държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна - да засилят сътрудничеството си. Всяка година Дунав изхвърля в Черно море 280 тона кадмий, 60 тона живак, 4500 тона олово, 6000 тона цинк, 1000 тона хром и 50 000 тона течни горива.

Останалите реки, които се вливат в Черно море – Днепър, Днестър, Дон, Кубан и др. - също влачат хиляди тонове кадмий, мед, олово, цинк, нитрати и фосфор.

Конгресът на местните и регионални власти на Съвета на Европа иска още от септември да създаде Еврорегион Черно море, с което да се помогне за устойчивото развитие на района.

Шестте черноморски държави, припомня АФП, ратифицираха конвенцията от 1992 г. за защита на Черно море, целяща по-ефикасния контрол срещу замърсяването и възстановяването и опазването на ресурсите му, но според представения пред асамблеята доклад усилията са недостатъчни.

БГНЕС;Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg