СБ: Възстановяването на Източна Европа ще бъде ограничено

557
СБ: Възстановяването на Източна Европа ще бъде ограничено

Икономическото възстановяване в Източна Европа вероятно ще бъде ограничено, тъй като местното търсене остава слабо, а чуждестранните инвестиции на ниско ниво, информира Bloomberg, позовавайки се на прогноза на Световната банка (СБ).

Икономиките в преход от региона ще нараснат с 1.3% през тази година и с 3.5% през 2011 г., тъй като високата безработица, данъчните увеличения и по-ниските заплати ограничават потреблението от Албания до Украйна, смятат от Световната банка.

Руската икономика може да нарасне с 3.2% през тази година, което ще е и най-доброто представяне в региона, прогнозират от банката.

Възстановяването ще е "дълго, бавно и белязано от увеличаване на бедността," казват от банката. Зависимостта на региона от продажбата на стоки за Западна Европа може да ограничи икономическия ръст, тъй като "прогнозираното слабо възстановяване за в Западна Европа" ще забави ръста на износа.

Полската икономика вероятно е нараснала с 1.6% миналата година и ще отбележи ръст от 2.2% през тази година, според прогнозата на Световната банка.

Латвия и Литва, които отчитат най-голям свиване в ЕС, ще останат в рецесия през 2010 г. Най-голям обрат се очаква в Украйна, чиято икономика се очаква да нарасне с 2.2% през тази година след свиване от 15% през 2009 г.

Тринадесетте икономики от Централна и Източна Европа, които Световната банка следи, не включват Чехия, Унгария и Естония.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg