Sberbank набира инвеститори за закупуване на акции в размер на 10 млрд. долара

493
Sberbank набира инвеститори за закупуване на акции в размер на 10 млрд. долара

Най-голямата руска банка OAO Sberbank започна привличане на инвеститори за закупуване на акции от банката на стойност 10 млрд. долара, сочат публикувани в руските медии данни.

Акциите на руската банка ще се продават на цена от минимум 3 160 долара за брой, което е с около 10% по-ниско от цената, при която се продават акциите на банката на фондовата борса към момента.

При тази цена съотношението цена-очаквана за тази година печалба ще възлиза на 25, което е с около 40% по-високо от средното такова съотношение за европейските банки, възлизащи на 18, по данни на информационната агенция Bloomberg.

Акциите на банката с 165-годишна история са се повишили над два пъти за последните 12 месеца, подпомогнати от стабилния ръст на руската икономика през последните девет години.

Анализатори прогнозират силен интерес към предлаганите на борсата акции, както от страна на индивидуални инвеститори, така и на местни и международни институционални инвеститори.

Прaвителството използва продажбата на акции от банката като възможност да намали дела си в държавната банка от 64% на 58%.

Продажбата на права за право на участие в увеличението на капитала на банката завършва днес, като незаписаните акции ще бъдат предложени за продажба на борсата на инвеститори през март. Мениджъри на продажбата са JPMorgan Chase & Co. и Credit Suisse Grouр.

Според специалисти руските тикони, както и фондовете, които към момента притежават дялове в банката, ще запишат предложените им акции, като за новите инвеститори ще остане възможност да купят акции в размер между 2 и 3 млрд. долара.

След продажбата на акции пазарната капитализация на руската банка се очаква да възлезе на около 81 млрд. долара, което ще я изкачи до 11-то място по пазарна капитализация сред европейските банки, непосредствено след най-голямата френска банка Societe Generale SA заемаща 10-a позиция и преди най-голямата немска банка Deutsche Bank AG, по данни на Bloomberg.

Банката е сред най-печелившите в Европа, като средната възвръщаемост на капитала за последните три години е в размер на 19% на фона на средното съотношение за банките от 13.2%.

Първично публично предлагане през тази година планират от втората най-голяма руска банка - VTB Group.

За първично публично предлагане се подготвят и от ZAO Gazprombank, финансовото звено на най-големия световен производител на природен газ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...