Сделката за гръцкия дълг на финала

841
Сделката за гръцкия дълг на финала

Правителството на Гърция и частните кредитори, с които то преговаря, могат да стигнат до споразумение за гръцкия дълг още днес, но крайно необходимо е в схемата за отписване на дълга да участва и ЕЦБ.Това са коментирали банкери и други високопоставени представители, цитирани от Ройтерс и гръцките медии, предаде БТА.

Източници в Атина и Брюксел заявиха, че преговорите по суаповата сделка за гръцкия дълг са много близо до приключване и че банките и застрахователните компании са готови да приемат 70-процентни ефективни загуби по облигациите, които те държат, за да бъде намален дългът на Гърция с около 100 млрд. евро. Според Венизелос операцията по размяната на гръцките облигации ще наложи „отписване на 50% от номиналната стойност на ценните книжа, което е съкращаване от над 70% от настоящата стойност на акциите на банките”.

Според Bloomberg до напредък се е стигнало след като кредиторите са се съгласили на лихва от 3.6% по новите 30-годишни облигации вместо 4.25%. Лихвите обаче може да се увеличат (загубите, изчислени по настояща стойност, да намалеят), ако гръцката икономика се завърне към растеж, предвижда проектът.

Банкери смятат, че това процентно орязване няма да бъде достатъчно, за да може дългът на Гърция да бъде намален до 120 на сто от БВП на страната до 2020 г., както бе договорено от правителството в Атина с МВФ. Сега дългът на южната ни съседка е 160% от БВП.

Представител от ЕС заяви пред Ройтерс, че целта е дългът да бъде намален като процент от БВП до 120 на сто, но дори и с отписването, дългът ще бъде значително по-висок, което налагало в този процес да бъде включен и държавният сектор.

От Европейската централна банка миналата седмица заявиха, че в рамките на облигационната програма за подпомагане на Гърция за последната година банката е дала 38 млрд. евро за покупката на гръцки държавни облигации на номинална стойност 50 млрд. евро.

Времето обаче действа притискащо и споразумението за отписването на част от гръцкия дълг трябва да бъде финализирано до средата на февруари, за да може Атина да погаси плащания по облигации в размер на 14,5 млрд. евро, чийто падеж изтича през март, за да не фалира Гърция.

Гръцкото финансово министерство съобщи, че в хода на водените в момента преговори с тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, се обсъждат нови мерки за икономии на стойност 4.5 млрд. евро /около 2 на сто от БВП/, които трябва да компенсират реализирането на финансовите цели, поставени в държавния бюджет на 2011 г. Мерките ще бъдат включени в предварителния проект на меморандума, който трябва да бъде представен на финансовите министри от еврозоната на заседанието им в рамките на Еврогрупата в понеделник, 6 февруари.

В същото време ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Гърция Пол Томпсън е неотстъпчив и приканва кабинета в Атина да затегне още по-здраво коланите, ако иска да извади страната от кризата. В интервю за в. "Катимерини" пратеникът на фонда, който заедно с други двама представители от ЕС и ЕЦБ участва в преговори с Атина във връзка с втория спасителен пакет за Гърция, призовава за орязване на разходите за заплати в частния сектор.

Пол Томпсън предлага на правителството да избърза с реформите, да затвори държавни предприятия и да извърши уволнения, като се обявява за промени в данъците и за незабавна рекапиталиция на банките. "Ние не искаме държавата да управлява банки", казва още пред вестника ръководителят на мисията на МВФ в Гърция. "Катимерини" пише, че тройката е непоколебима по отношение на исканията си за рестрикции в частния сектор.


 

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg