Секторът за продажба на дребно в страните от Централна и Източна Европа остава стабилен

335
Секторът за продажба на дребно в страните от Централна и Източна Европа остава стабилен

Секторът за продажба на дребно в страните от Централна и Източна Европа продължава да поддържа стабилния си икономически ръст, сочат последните данни на King Sturge.

Прогнозите за балтийските републики- Литва, Латвия и Естония, са също така добри, както и за Чехия и Полша, предвиждайки нарастване в продажбите в сектора, става ясно още от изнесените данни.

Все пак оптимистичните прогнози не се оказват валидни за абсолютни всички страни в региона. Що се отнася до равнинната Унгария, очакванията на повечето анализатори са по-скоро за забавяне на ръста в сектора до края на годината.

Конкретните данни на доклада за отделните страни сочат за Латвия ръст в цените на продаваните стоки на дребно с около 82% в следващото десетилетие.

За една от най-динамично развиващите се икономики в региона – Полша, прогнозите сочат ръст в цените с около 44%, а за Чехия около 45%.

Големите международни вериги за продажба на дребно бързо се ориентираха във възможностите, които тези пазари предлагат и инвестираха големи суми в изграждането на свои представителства.

Типичен пример за това е Чехия, където над 60% от всички продажбите на дребно се извършват в тези международни търговски центрове.

Прогнозите на специалистите в сектора са за ръст на инвестициите в сектора в тези страни в следващите няколко години, като най-горещи точки се очертават Румъния, Унгария и Словакия, става ясно още от данните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg