Селскостопанската продукция в Румъния по-ниска със 70% тази година

404
Селскостопанската продукция в Румъния по-ниска със 70% тази година

Добивите на пшеница, царевица и слънчоглед в Румъния тази година отбелязват спад от между 40 и 70%, съобщават медиите в страната. Това е довело до удвояване на цените на някои продукти като олио и др.

Според Румънския национален статистически институт, селскостопанският добив тази година може да е най-ниският от 1990 г. досега, което ще доведе до загуби в размер на милиони евро, а вносът ще скочи.

Най-лошите реколти са тези на слънчоглед и пшеница. Добивът на слънчоглед е спаднал с 68% (от 1.6 млрд. тона до 522 000 тона), а на пшеница с около 44% (от 5.6 млрд тона на 3 млрд. тона). Главните причини за тези резултати са все по-малкото количество обработвана земя, сушата и температурните колебания, които са се оказали пагубни за някои култури.

За първите седем месеца на годината, вносът на хранителни продукти се е покачил с 28% спрямо миналата година, и достигна 1.37 млрд. евро, докато износът на такива продукти е бил в размер на 289 млн. евро.

Като цяло селскостопанската продукция се очаква да намалее с 11% тази година, докато миналата се бе покачила с 3.3%. Делът на селското стопанство в БВП на страната се прогнозира едва на 6.5% тази година, докато миналата година бе 8%, а през 1999 г. 22%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg