Сенчестото банкиране изненадващо се свива в ЕС

678
Сенчестото банкиране изненадващо се свива в ЕС

© Pixabay

Секторът на така нареченото сенчесто банкиране в Европа изненадващо отчита свиване след повече от десетилетие на бърз растеж, сочи доклад на един от европейските регулатори, цитиран от Reuters. 

Активите на европейските сенчести банки – финансови фирми, различни от лицензираните банки, застрахователи, пенсионни фондове и клирингови къщи, намаляват с 0.1%, до 42.3 трилиона евро, на фона на общ ръст от 0.9% на цялата финансовата система, по данни на Европейският съвет за системен риск (ЕССР). 

Сенчестото банкиране, включващо широк набор от хедж фондове и компании за секюритизация, се разраства с бързи темпове през последните близо 10 години. Това надигна притеснения за финансовата стабилност в сектора, който страда от липса на прозрачност, за разлика от лицензираните банкови институции. 

Традиционните банки редовно се оплакват, че сенчестото банкиране се ползва от доста по-свободни регулации, включително за капиталовите изисквания, правейки по-лесно за тях завсемането на голям пазарен дял, което от своя страна прехвърля риска към не толкова прозрачен сектор, поставяйки финансовата система в риск.

ЕССР посочват в доклад, че сред евентуалните проблеми, които могат да бъдат провокирани от сенчестия сектор, попадат висок ликвиден риск, както и риск от „заразяване” на целия финансов сектор.

Спадът, отчетен през миналата година, идва в сектора на сенчестото банкиране, за който няма детайлни данни, въпреки че обхваща активи за 20 трилиона евро, посочват от ЕССР. 

Тези активи се наричат „съпътстващи активи”, тъй като няма детайлна информация за собствеността в счетоводните отчети.

Сегментът провокира доста притеснения, тъй като няма достатъчно данни за него, активите не са изложени на отворения пазар и се третират различно, в зависимост от това в коя държава се намират.

ЕС увеличава правомощията си с цел пресичане на прането на париБрюксел ще предприеме ходове за увеличаване на правомощията на европейските агенции


ЕССР отбелязва, че тези „съпътсващи” активи може дори да не са част от сенчестото банкиране, тъй като има вероятност големи части от тях да се използват от корпорациите като канал за финансиране на други единици от групата.

На фона на това, всички останали сегменти на сенчестото банкиране отчитат ръст, водени от инвестиционните фондове, които държат активи за 13.5 трилиона към края на миналата година спрямо активи за 12.2 трилиона долара година по-рано.

„Нетните приходи са силни конкретно за облигационните и смесените фондове в период на устойчиво ниска волатилност на финансовите пазари, добавяйки съответно 250 млрд. евро и 290 млрд. евро към тези сектори през 2017 г.”, посочват от ЕССР.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...