Шолц договори ключови енергийни споразумения с Южна Америка

7513
Шолц договори ключови енергийни споразумения с Южна Америка

© Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц сключва ключови споразумения с Южна Америка, насочени към енергийната сигурност на страната.

С тях той иска да насърчи енергийното сътрудничество и да осигури критични суровини за енергийния преход от Южна Америка, пише Clean Energy Wire.

В последния ден от посещението си в Аржентина, Чили и Бразилия, германският лидер обяви, че е договорил сътрудничество в областта на енергийните доставки, енергийната сигурност и суровините.


В Аржентина Германия иска да насърчи проекти за водородни или power-to-x (PtX) пътища, като двете страни се „възползват от възможностите си”. „Аржентина има голям потенциал да направи възможни решения, които са от голямо значение за света, но разбира се и за самата Аржентина, особено що се отнася до развитието на вятърна енергия, слънчева енергия, водна енергия и, разбира се, също и развитието на зелен водород “, отбеляза канцлерът.

„Аржентина иска да стане сигурен доставчик на газ и енергия“, подчерта президентът на страната Алберто Анхел Фернандес, имайки предвид запасите от природен газ в страната. „Говорихме също за литий и зелен водород. Всичко това изисква инвестиции”, допълни Фернандес.

Партньорствата трябва да са от полза и за двете страни, добави Шолц с обяснението, че когато се използват суровините на една страна, е добре и самата тя да извлече ползи от това.

Аржентина ще се присъедини към „Климатичния клуб “ на G-7 , който има за цел да насърчи благоприятния за климата преход на индустриалния сектор.

Сътрудничеството между Чили и Германия ще се фокусира върху възобновяемите енергийни източници и водорода, тъй като страната има голям потенциал и отлични условия за производство на водород, който е неутрален по отношение на климата, заяви Шолц. Нещо повече, германските компании искат да разширят партньорствата си за суровини с Чили, особено при литий, необходим за производството на батерии за електрически автомобили.

На първо място в дневния ред на канцлера при посещението му в Бразилия и разговорите с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва са околната среда и климатът.

Германия работи върху диверсификацията на енергийните си източници след години на зависимост от руските изкопаеми горива. Страната също се надява да намали зависимостта си от Китай за материали, които са ключови за енергийния преход – като желязо, стомана, мед и литий, на които е богата Южна Америка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg