Силен ръст на M&A сделките във ВЕИ сектора в региона

1657
Силен ръст на M&A сделките във ВЕИ сектора в региона

Броят на сделките по сливания и придобивания (M&A) в сектора на производството на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) нараства бързо в развиващите се европейски държави, показва проучване на DealWatch.

Броят на M&A сделките в сектора през първите три тримесечия на годината в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в Югозиточна Европа (ЮИЕ) е бил приблизително четири пъти по-голям в сравнение с цялата 2007 г., което представлява среден годишен ръст от 60%.

За същия период общата стойност на сделките е нараснала до 363 млн. евро в сравнение с 67 млн. евро преди това. Стойността на сделките е особено висока през 2008 г., което се дължи на няколко големи сделки като придобиванията на вятърни паркове от страна на Iberdrola и CEZ в Румъния и приватизацията на няколко водноелектрически и геотермални централни в Турция.

Най-важният двигател за тези сделки в страните от ЕС е директивата 28/2009/CE, според която 20% от потребяваната енергия в ЕС през 2010 г. трябва да е произведена от възобновяеми източници.

Вследствие на директивата инвестициите в производството на енергия от възобновяеми източници са силно насърчавани от страна на страните от ЕС чрез директно финансиране. В случая на Турция, която отчита забележителни резултати, важен фактор е, че през 2006 г. правителството стартира програма, с която да стимулира местния сектор за производство на енергия от възобновяеми източници, за да намали зависимостта на страната от вноса на енергия. Поради стимулите на програмата и благоприятните условия в Турция за добив на вятърна, слънчева и геотермална енергия секторът в страната започна да расте много бързо.

В ЦИЕ и ЮИЕ вятърната енергия е съставлявала 53% от всички сделки в сектора на производството на енергия от възобновяеми източници в периода между 2007 и третото тримесечие на 2010 г. Малките хидроелектрически централи и слънчевата енергия са съставлявали 27% и 12% от всички сделки, респективно.

По брой на сделките Турция води с 29. По стойност на сделките обаче Румъния е на първо място с обща стойност приблизително 650 млн. евро.

Секторът в България получи силен тласък от приемането на страната в ЕС през . г. За да постигне заложените таргети страната въведе законодателни промени, предлагащи стимули за производството на енергия от възобновяеми източници и алтернативна енергия. В добавка към стимулите предложени от правителството, благоприятните условия да вятърна и слънчева енергия привлякоха огромен инвеститорски интерес. Някои от най-големите придобивания в сектора бяха осъществени от водещи играчи на европейския пазар като Enel, Atel и Raiffeisen Energy. България планира да приеме нов закон за енергията от възобновяеми източници, който се очаква да увеличи сливанията и придобиванията в сектора.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...