Силен ръст на M&A сделките във ВЕИ сектора в региона

1779
Силен ръст на M&A сделките във ВЕИ сектора в региона

Броят на сделките по сливания и придобивания (M&A) в сектора на производството на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) нараства бързо в развиващите се европейски държави, показва проучване на DealWatch.

Броят на M&A сделките в сектора през първите три тримесечия на годината в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в Югозиточна Европа (ЮИЕ) е бил приблизително четири пъти по-голям в сравнение с цялата 2007 г., което представлява среден годишен ръст от 60%.

За същия период общата стойност на сделките е нараснала до 363 млн. евро в сравнение с 67 млн. евро преди това. Стойността на сделките е особено висока през 2008 г., което се дължи на няколко големи сделки като придобиванията на вятърни паркове от страна на Iberdrola и CEZ в Румъния и приватизацията на няколко водноелектрически и геотермални централни в Турция.


Най-важният двигател за тези сделки в страните от ЕС е директивата 28/2009/CE, според която 20% от потребяваната енергия в ЕС през 2010 г. трябва да е произведена от възобновяеми източници.

Вследствие на директивата инвестициите в производството на енергия от възобновяеми източници са силно насърчавани от страна на страните от ЕС чрез директно финансиране. В случая на Турция, която отчита забележителни резултати, важен фактор е, че през 2006 г. правителството стартира програма, с която да стимулира местния сектор за производство на енергия от възобновяеми източници, за да намали зависимостта на страната от вноса на енергия. Поради стимулите на програмата и благоприятните условия в Турция за добив на вятърна, слънчева и геотермална енергия секторът в страната започна да расте много бързо.

В ЦИЕ и ЮИЕ вятърната енергия е съставлявала 53% от всички сделки в сектора на производството на енергия от възобновяеми източници в периода между 2007 и третото тримесечие на 2010 г. Малките хидроелектрически централи и слънчевата енергия са съставлявали 27% и 12% от всички сделки, респективно.

По брой на сделките Турция води с 29. По стойност на сделките обаче Румъния е на първо място с обща стойност приблизително 650 млн. евро.

Секторът в България получи силен тласък от приемането на страната в ЕС през . г. За да постигне заложените таргети страната въведе законодателни промени, предлагащи стимули за производството на енергия от възобновяеми източници и алтернативна енергия. В добавка към стимулите предложени от правителството, благоприятните условия да вятърна и слънчева енергия привлякоха огромен инвеститорски интерес. Някои от най-големите придобивания в сектора бяха осъществени от водещи играчи на европейския пазар като Enel, Atel и Raiffeisen Energy. България планира да приеме нов закон за енергията от възобновяеми източници, който се очаква да увеличи сливанията и придобиванията в сектора.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg