Силен спад бележат румънските индекси след слаби отчети

663
Силен спад бележат румънските индекси след слаби отчети

Очакванията, че изнасянето на деветмесечните отчети на големите румънски компании ще спрат низходящата корекция, наблюдавана на борсата в северната ни съседка, на този етап не се оправдават.

Дветемесечните отчети, изнасяни от големите румънски компании, далеч не са толкова добри, колкото са очакванията на инвеститори и анализатори, коментира румънското финансово издание ZF.ro.

Днес основните румънски индекси подобно на родните, също регистрираха силно понижение, като ВЕТ загуби 2.8% от стойността си, докато ВЕТ-С се понижи с 2.3%.

Лошите отчети или тези, посочили по-малко от очакванията повишение на финансовите резултати, само затвърдиха низходящия тренд, наблюдаван на борсата в Румъния, който се съчетава и с негативния тренд на международните фондови пазари, коментират още в изданието.

За последните три и половина месеца спада при акциите на румънските компании доведе до намаляване на пазарната капитализация на букурещката фондова борса с 7.7 млрд. евро.

До настоящия момент от 16-те деветмесечни отчета на "сините чипове" на румънската фондова борса, седем са отчели загуба през третото тримесечие, а четири са наблюдавали понижение на финансовите си резултати.

В същото време при близо от половината е наблюдавано понижение при приходите, сочат още изнесените данни.

Така например петата най-голяма по пазарна капитализация компания на румънската фондова борса - Transelectrica Bucharest (TEL), отчете загуба от 6.5 млн. евро през третото тримесечие, на фона на печалбата й от 15 млн. евро през същото тримесечие на миналата година.

В същото време печалбата на компанията за деветте месеца на настоящата година е пет пъти по-малка, в сравнение със същия период на миналата година.

За последните пет месеца акциите на компанията са загубили около 25% от стойността си от пика, постигнат през юни.

Понижение през третото тримесечие е отбелязала и печалбата на производителя на бои и лакове - Policolor Bucharest (PCL).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg