Силен спад на индексите от ЦИЕ, БФБ не остава изключение

476
Силен спад на индексите от ЦИЕ, БФБ не остава изключение

Индексите на страните от Централна и Източна Европа регистрираха понижение вследствие на силния спад на щатските и азиатските пазари.

Индексът NTX, следящ изменението на цените на акциите на водещи 30 компании в Централна Европа, се понижи с 2.1%, до ниво от 1899.54 пункта във Виена, като всичките му компоненти се понижиха.

За настоящата седмица индексът е загубил 4.8% от стойността си, като понижението го отведе до 7-седмичен минимум.

Понижение отбелязаха книжата на най-големия полски производител на мед, след като суровината регистрира загуба в цената по време на търговията си на стоковите пазари. Цената на медта се понижи с 160 долара, или 2.2%, до ниво от 7 270 долара за тон.

Загуба отчетоха и акциите на чешкия мобилен оператор Telefonica O2 Czech Republiс.

Полският основен индекс WIG 20 отбеляза спад от 1.7% днес, чешкият РХ загуби 1.9%, а австрийският АТХ се понижи с 1.8%. Спад от 1.6% регистрира и унгарският индекс BUX.

Понижение от 1.3% отбеляза руският основен индекс RTS, до ниво от 1 781 пункта, воден от пониженията при най-голямата в света газова компания Газпром от 1.4%, както и при книжата на най-голямата руска банка - Sberbank с 4%.

Анализатори коментират, че понижението на индексите в страните от ЦИЕ се предопределя от отлива на инвестиции от развиващите се пазари след спада на азиатските и щатските индекси

На отрицателна територия приключиха днес и румънските основни индекси, като ВЕТ загуби 0.3% от стойността си, а ВЕТ-С се понижи с 0.5%.

Дали повлияни от общия спад на индексите в региона или не, на отрицателна територия завършиха днешния ден и родните индекси. С 0.8% се понижи SOFIX, до ниво от 1 347.14 пункта, а широкият BG 40 загуби 1% от стойността си, до 296.32 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg