Силен старт за румънските инвестиционни фондове

803
Силен старт за румънските инвестиционни фондове

Настоящата година започва силно за румънските инвестиционни фондове, след като дълго време румънската борса се асоциираше от инвеститорите единствено със загуба.

През този период инвеститорите търсиха сигурни места, в които да насочват своите спестени средства, като избягваха борсата по всякакъв начин.

Със заплахата от инфлация обаче, която се очаква сериозно да нарани доходността от така наречените „сигурни инвестиции", спестяващите започват да се оглеждат за по-добри инвестиционни алтернативи.

През първите два месеца на годината инвеститорите в инвестиционните фондове, инвестиращи на борсата са реализирали среден доход от 5% на инвестираните си средства.

Най-високата доходност, донесена от румънски фонд на инвеститорите е в размер на 8.5%. Подобна доходност биха реализирали спестяващите в депозити за около една година.

Разбира се, не всички фондове са печеливши от началото на годината. Така например, инвестиционният фонд Omninvest е донесъл загуба на инвеститорите в размер на 8.7% през първите два месеца на годината.

Omnitrust е загубил 5.36% от стойността си, а Raiffeisen Prosper fund е донесъл загуба от 4.6%.

Най-добре представящият се фонд през първите два месеца на годината е бил BCR Expert equity fund, управляван от управляващото дружество Erste Asset Management, с доход от 8.5%.

Въпреки че доходността на фондовете е силно конкурентна на лихвите по депозити, на практика никой от тях не е успял да се представи по-добре от пазарния ВЕТ, което всъщност е измерител за представянето на инвестиционните фондове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg