Синиша Крнета: В Сърбия можем да се похвалим с първо IPO от 77 г.

1661
Синиша Крнета: В Сърбия можем да се похвалим с първо IPO от 77 г.

Проведените през тази година президентски избори нямаха влияние върху икономиката и борсата, като цяло. Изходът не беше изненадващ за жителите на страната и за международната общност.

Сърбия изпитва затруднения с намирането на начин да се внедри ролята на капиталовия пазар в обществото. Това заяви Синиша Крнета, изпълнителен директор на Белградската фондова борса, по време на осмото издание на финансовия и икономически форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

В Сърбия представихме нов бизнес модел на борсата преди около две години. Ние разполагаме три стълба. Основният е борбата за IPO-та, другата е интернационализацията, а третият, който е свързан с първия, е създаването на иновативни начини за финaнсиране на малки и средни предприятия.


Битката за IPO-та е доста изтощителна. Ние от борсата в Белград вече не гледаме към правителството и насочихме цялото си внимание към частния сектор. След 15 месеца обикаляне на Сърбия, в момента можем да се похвалим с първото IPO в страната от 77 г. насам. Предложените акции ще са на стойност около 55 млн. евро.

На борсата се опитваме да създаваме начини за малките и средни предприятия и за стартъпите да набират пари на пазара, защото силно вярваме, че основното за борсите и участниците е да намират начини да набират капитал, за да финансират ръста и развитието на компаниите.

Ние просто искаме да дадем възможност на всички участници на пазара да участват в ръста на БВП, който бе 2.9% миналата година. За тази година прогнозите са за ръст на икономиката на Сърбия от 3.3%, посочи още Крнета.

На борсите в региона очевидно им предстои тежка работа, според Крнета. SEE Link е доказателство за това. Имаше натиск по отношение на създаването й, в крайна сметка платформата работи, но не се използва.

Трябва да обединим усилия, защото капиталовите пазари в региона, с изключение на Гърция и Румъния, са прекалено малки и фрагментирани. Поединично няма как да имаме проспериращи капиталови пазари. Ако обединим усилия, можем да имаме надежда, че с координиран подход можем да изградим общ пазар, добави още Крнета. 

Спонсори на Шумът на парите през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook
 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg