Слаба реколта вдига цената на евтиното вино

2014
Слаба реколта вдига цената на евтиното вино

© Pixabay

Миналата 2017 г. не беше благоприятна за производителите на вино по света.

Бордо - един от най-известните винени региони на Франция, бе покосен от студено време.

Лозята в Калифорния, САЩ, бяха унищожени от високи температури и пожари. Италианската продукция също падна жертва на горещата вълна. Нещо, което споходи и испанските производители.

Резултатът от всичко това? Огромен спад в продукцията.

Вино се произвежда навсякъде по света, но Франция, Италия и Испания оформят 50% от производството.

Тази диспропорция оказва осезаем ефект върху световната наличност на вино, сочат данните на Rabobank за последното тримесечие на 2017 г., предава Financial Times.

Засега все още няма никакви официални данни, но Rabobank изчислява, че Бордо – „един от критичните за продукцията региони във Франция” – може да е загубил около 50% от продукцията на грозде.

Заедно Франция, Италия и Испания „навярно ще отчетат намаление в продукцията от 10-20%”, посочва докладът. „Във Франция някои посочват, че това ще бъде най-слабата реколта от 1945 г. насам”, става ясно от проучването. 

Подобни синхронни спадове в трите европейски страни са нещо изключително рядко.

„Не е необичайно една от тези три производителки да има лоша година, но рядко виждаме толкова слаба реколта и в трите по едно и също време."

Нивото на океаните продължава да се покачва застрашителноНивото на океаните и моретата по света не спира да се покачва, докато четете тези редове

За да стане положението още по-лошо, това се случва на фона на много слаба реколта в Аржентина, която е 5-ият най-голям производител на вино в света”, пише в доклада.

Ричард Халстийд, съосновател и оперативен директор на Wine Intelligence - компания, която осигурява проучвания за индустрията, посочва, че Франция, Италия и Испания са „двигателят на винопроизводството”.

Начинът, по който този епичен спад в производството на грозде се отразява на цента на виното, зависи от качеството на оцелялата продукция. Тъй като капризите на климата засягат частично регионите, на някои места е запазена висококачествена реколта.

Това е добра новина за любителите на скъпото вино. Цената на вискокачествените вина навярно ще остане стабилна през тази година. Реколтата, оцеляла в Бургундия и Бордо, е с високо качество, като положението е същото с оцелялата реколта в Италия (където се отчита една от най-слабите реколти от 60 години насам, като спадът в различните региони варира от 10% до над 40%, по данни на Bloomberg).

Гавин Куйни е производител на вино, собственик на Chateau Bauduc. Относно реколтата в Бордо и прогнозите за времето, той пише в своя блог следното:

„За ентусиастите, купувачите и колекционерите на хубаво вино, на първо четене 80% от топ 150 на производителите имат добра реколта; има малки щети по насажденията, които осигуряват грозде за техните вина. Така че би трябвало да има приемливи обеми продукция и добро качество при много от представителите на сините чипове.”

Новините обаче са лоши за по-малките пазари на вино, където доминират по-евтините насипни продукти. Със спада на продукцията цените ще започнат да се повишават.

Българският износ на вино се сви четворно за 10 г.Потреблението на вино у нас също намалява

Това вече започва да се случва, особено след слабата година в Аржентина, където износът на евтино насипно вино спадна с цели 45%.

Цените се покачват. Глобалният ценови индекс на VinEx сочи, че цената на евтиното вино е скочила със 17% в наши дни спрямо миналия август.

Производителите на евтини вина от насипни доставки обикновено оперират с малък маржин, което ще попречи да преодолеят покачването на цените.

Въпреки че стойността на течността в евтините винени продукти е малка част от общата себестойност, има и друг фактор, който ще провокира инфлацията на тази пазар.

По думите на Ричард Халстийд, тези производители на грозде, които имат дългосрочни договори с масови брандове, могат да се преборят с покачването на цените.

Но положението никак не е розово при производителите, които нямат мащаб и зависят плътно от цените на продукта, като това ще доведе до оскъпяване на крайния продукт.

Този бивш футболист сега произвежда конякКогато професионалните спортисти прекратят кариерата си, пред тях се отварят множество опции

Според някои анализатори, включително Rabobank, лошите климатични условия ще провокират бъдещи сливания и придобивания в индустрията. Халстийд обаче не е съвсем сигурен в това.

Въпреки че и той смята, че ще има консолидация на ниво вносители и дистрибутори, според него това няма да се случи на ниво производители.

Много от производителите са малки или семейни бизнеси, посочва той. „Тези семейни бизнеси са трудни за купуване и продаване”, добавя експертът.

До какво ще доведе покачването на цените при евтините вина?

Навярно ще провокира бум на премиум вината, тъй като потребителите ще свикнат да плащат малко повече за виното, което консумират.

И последно, но не по значение, моля, консумирайте отговорно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg