Словакия изпреварва Унгария по растеж, Литва също я настига бързо

685
Словакия изпреварва Унгария по растеж, Литва също я настига бързо

В началото на новия век Унгария беше една от най-добре развитите страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но оттогава досега вече няколко държави от региона са я надминали в това отношение. Сега идва ред и на Литва да избута Унгария в долната част на списъка на развитите страни, предава Portfolio.hu.

Според последните прогнози на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Унгария, изчислен по паритет на покупателна способност, ще достигне 63% от средното ниво за ЕС тази година. Това би представлявало намаление с 2 процентни пункта, в сравнение с нивото от преди две години.

В същото време икономическият растеж в други страни от региона наистина се е ускорил. Тези страни отчитат растеж от над 6%, което е знак за бързото застигане на по-развитите от тях държави. Изоставането на Унгария е дори още по-голямо, ако БВП на глава от населението на страната се разглежда в два четиригодишни периода от 2000 г. насам.

Резултатът от това е не само, че разликата между Унгария и най-развитите страни в региона (Словения, Чехия) се е увеличила повече, ами и че Естония и Словакия дори задминават Унгария. Балтийската държава изпреварва Унгария през 2006 г., а Словакия минава пред нея миналата година. Последните цифри, публикувани от Евростат, показват, че процесът далеч не е приключил и страната може да бъде застигната и от друга държава от региона в следващите година или две.

Евростат намалява още повече прогнозите си за Унгария за 2007 и 2008 г. поради по-лошото от очакваното икономическо представяне на страната. Въпреки че макроикономическите перспективи пред прибалтийските държави, които се борят с прегряване на икономиките си, също са несигурни, тяхното предимство по отношение на растежа не може да бъде отречено.

Според Евростат разликата между БВП на глава от населението на Унгария и Литва през 2008 г. ще бъде един процентен пункт. Като се вземе предвид факта, че растежът на БВП на Литва ще бъде по-голям от този на Унгария през 2009 г., най-южната прибалтийска държава има вероятност да настигне Унгария следващата година. Интересен е фактът, че развитието на Литва е възлизало на две трети от това на Унгария през 1995 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg