Сметките на богатите румънски инвеститори с ръст от 60%

483
Сметките на богатите румънски инвеститори с ръст от 60%

Заможните румънски инвеститори, чийто индивидуални сметки се управляват от фонд-мениджъри, са увеличили активите си с 60% спрямо края на миналата година, основно благодарение на ръста на румънската борса през пролетта, пише ZF.ro.

Минималната сума за подобни управлявани сметки е 100 000 леи (23 750 евро), като максималната достига 400 000 леи (95 000 евро).

Инвеститорите с такива сметки получават изключително гъвкавост на управляваните им средства и индивидуален подход срещу годишна такса от 2-3% от управляваната сума.

Седем инвестиционни компании от общо 24 управляват подобни сметки с обща стойност на активи в размер на 43.8 млн. леи (10.4 млн. евро) към края на юли.

В сравнение с края на 2008 година, управляваните активи са се повишили с 60%, основно благодарение на ръста на борсата. Съдействие е оказало и добавянето на нови клиенти през първото тримесечие.

Водещо по управление на подобни сметки е управляващото дружество Raiffeisen Asset Management с управлявани активи в размер на 22.6 млн. леи, следвано от Aviva Investors, с 14 млн. леи.

През първата поливана на годината, индексът ВЕТ, следящ изменението на десетте най-ликвидни на борсата компании се е повишил с 15.5%, докато BET-FI, следящ представянето на финансовите инвестиционни компании е нараснал с 25% за същия период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg