SOFIX и македонският MBI-10 единствени на положителна територия за миналата седмица

349
SOFIX и македонският MBI-10 единствени на положителна територия за миналата седмица

Индексите на България и Македония бяха единствените, приключили на положителна територия сред регионалните такива през изминалата седмица.

Македонският MBI-10 се е повишил с 1.26%, докато индексът на сините чипове SOFIX е добавил минималните 0.24% към стойността си.

И двата индекса обаче не се представят особено добре от началото на годината, като македонският се е понижил с близо 34%, а българският с близо 42%.

Лидерската позиция по понижение от началото на 2008 г. обаче се държи от този на Черна Гора, където индексът се е понижил с 49.2%.

Най-голям спад през изминалата седмица е отбелязал украинският PFTS, загубил 9.9% от стойността си, следван от румънския ВЕТ с 4.7%.

Като цяло търговията с акции на родната борса е била активна през изминалата седмица, като в резултат на няколко големи прехвърляния на пакети оборотът се е повишил с 455% на седмична база, до 59.23 млн. лева.

Броят на сделките е нараснал едва с 17.19%, в сравнение с предходната седмица, за да възлезе на 4 281. Пазарната капитализация на борсата е възлязла на 20.29 млрд. лева.

Повишение от 104.1% е регистрирал и оборотът при търговия с облигации, като сумарно той е възлязъл на 1.68 млн. лева.

През изминалата седмица не е била регистрирана нито една сделка при късите продажби и маржин покупките.

Изтеклите седем дни се характеризираха още с изнасянето на консолидираните отчети за първото полугодие на годината.

*Данните са на Карол

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg