S&P: Икономиките на България, Румъния и Хърватия с опасност от "прегряване"

444
S&P: Икономиките на България, Румъния и Хърватия с опасност от

Една от водещите световни рейтингови агенции - Standard & Poor's предупреди за опасност от прегряване на икономиките на България, Румъния и Хърватия, на фона на рисковете пред световните кредитни пазари.

Балканските страни са увеличили значително дефицита по текущите си сметки, на фона на ръста на потреблението за сметка на увеличението на вноса в тези страни, коментират още от агенцията.

С присъединяването на България и Румъния към ЕС, размерът на инвестициите в двете страни регистрира значително повишение през последните години, които до голяма степен покриваха отрицателните салда на дефицитите.

Тази тенденция обаче е възможно да се промени през следващите години и ако двете страни не вземат мерки, е възможно икономиките им да "прегреят".

Подобна тенденция се наблюдава и в Хърватия, която води преговори за присъединяване към ЕС с надежди да стане част от него през 2009 година.

На 17 септември от S&P предупредиха, че дефицитът по текущата сметка на страната ни може да премине 18% от БВП, след като предприетите действия от Централната Банка нямат желания ефект за ограничаване на кредитирането на населението от търговските банки.

В същото време дефицитът по текущата сметка на Румъния се очаква да възлезе на 13% от БВП през настоящата година, сочат още прогнозите.

Силното повишение на румънската национална валута до голяма степен стимулира населението на страната да купува чуждестранни стоки, коментират специалистите.

На фона на валутния борд в страната ни, в Румъния валутната политика е значително по-гъвкава.

През настоящата година дефицитът по текущата сметка на Хърватия се очаква да възлезе на 7.5% от брутния й вътрешен продукт.

За да се избегнат негативни последици от евентуално неблагоприятно развитие на сценария, свързан с "прегряването" на икономиката ни, от рейтинговата агенция препоръчват осъществяване на "микс" от действия, насочени към охлаждане на вътрешното потребление в страната ни.

От S&P за последен път повишиха рейтинга на България през октомври миналата година до ниво от BBB+, съразмерен с това в страни като Унгария, Латвия и Русия. Хърватия е с кредитен рейтинг от BBB от декември 2004 година, докато този на Румъния е BBB-, подобен на този на Македония.

Рейтинговата агенция прогнозира още ръстът на икономиките на страните от региона да възлезе на 6% през настоящата година, съразмерен с този през миналата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg