S&P занижи кредитния рейтинг на Румъния в резултат на продължаващата политическа нестабилност

423
S&P занижи кредитния рейтинг на Румъния в резултат на продължаващата политическа нестабилност

Рейтинговата агенция Standard&Poor’s занижи кредитния рейтинг на Румъния от “positive” на “stable” в резултат на продължаващото политическо напрежнеие в страната, посочиха изнесени вчера данни.

От S&P затвърдиха рейтинга си на кредитите в местна и чужда валута съответно от “BBB minus” за дългосрочните кредити в чужда валута и “A3” за краткосрочните, както “BBB” за дългосрочните кредити в местна валута на и “A3” за краткосрочните.

Според анализатори от рейтинговата агенция S&P занижаването на рейтинга на страната се предопределя от липсата на ясна финансова политика и забавяне на структурните реформи в изключителен важен за страната момент, когато тя трябва да се възползва от присъединяването си към ЕС.

Основните притеснения на една от водещите рейтингови агенции в света произтичат от продължаващото напрежение между парламента и правителството.

От S&P предупредиха още, че ръстът на потреблението в страната на фона на рязкото повишение на кредитната активност в страната също будят безпокойство.

Пред централната банка на страната стоят предизвикателства свързани с достигането на целите за инфлацията.

Централната банка на страната намали равнището на лихвите на два пъти от началото на годината, с което се създава по-нататъшна среда за ръст на инфлацията в страната.

На фона на очакваното по-нататъшно повишение на преките чуждестранни инвестиции в страната, външната задлъжнялост на Румъния се очаква да се повишава средно с 15% на година за периода между 2007-2009 година, сочат още прогнози на S&Р.

От другата основна рейтингова агенция Fitch заявиха, че на този етап не обмислят преразглеждането на кредитния рейтинг на страната, а от Moody’s заявиха, че ако негативната политическа обстановка продължи също могат да занижат кредитния рейтинг на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg