S&P завиши перспективата по рейтинга на Румъния

430
S&P завиши перспективата по рейтинга на Румъния

Международната рейтингова агенция завиши перспективата по кредитния рейтинг на Румъния, след като Международният валутен фонд възобнови отпускането на спасителните средства за страната, а правителството прие бюджет на икономически ограничения, информира Bloomberg.

Перспективата по BB+ рейтинга на Румъния беше завишена от отрицателна до стабилна. Нивото на рейтинга на Румъния е под това на България и е еднакво с това на Азербайджан и Черна гора.

Източноевропейските страни се възстановяват от най-тежката рецесия от Втората световна война, принуждавайки рейтинговите агенции да преразглеждат перспективите по техните рейтинги. Перспективите по рейтингите на Литва, Латвия и Естония бяха завишени през последния месец.

Рано тази сутрин стойността не леята спрямо еврото оставаше без промяна на ниво от 4.0962 леи за евро. Леята е поскъпнала с над 3.2% спрямо еврото през тази година.

МВФ, който оглавява отпускането на 20 млрд. евро на Румъния, възобнови плащанията през миналия месец, след като те бяха замразени през ноември, когато правителството падна. Новото румънско правителство прие бюджет с икономически ограничения през януари, за да отговори на условията на МВФ и да спечели отново заема.

Румъния поглежда към чужбина за да финансира дефицита си. Правителството планира да продаде деноминирани в евро облигации на стойност 1 млрд. евро още през тази седмица. Планират се и още продажби през тази година.

Миналия месец Fitch Ratings завиши перспективата по BB+ рейтинга на страната от отрицателна на стабилна, също изтъквайки като причина заема от МВФ. От Moody's Investors Service обявиха миналия месец, че вероятно няма да променят рейтинга на страната през тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg