Спад от 30.5% в консолидираната печалба на VTB за първото тримесечие

312
Спад от 30.5% в консолидираната печалба на VTB за първото тримесечие

Консолидираната печалба на руската външнотърговска банка - VTB Group се е понижила с 30.5% през първото тримесечие на годината, до ниво от 232 млн. долара на годишна база, посочиха изнесени данни от финансовата компания в петък.

Спадът се е предопределил от намаления доход от търговия с финансови инструменти, след като през първото тримесечие на миналата година банката е продала акции на руския производител на камиони - Камаз.

Към края на тримесечието нетните активи на банката са нараснали със 7.2%, до ниво от 56 млрд. долара, в сравнение с края на изминалата година, посочиха още данните.

Кредитният портфейл на банката се е повишил с 8.3%, до ниво от 31.7 млрд. долара на годишна база, като делът на търговските кредити се е повишил до 19.5% от общия кредитен портфейл на банката, или до 3 млрд. долара.

Основана през 1990 година външнотърговската банка е втората най-голяма в Русия, както и седмата по големина в Западна Европа.

Глобалните депозитарни разписки на руската външнотърговска банка - VTB стартираха търговията си на лондонската фондова борса в средата на май с 8.4% над цената им, при която бяха пласирани при първичното им публично предлагане.

Държавно контролираната руска банка предложи 1.513 млрд. нови акции, представляващи 22.5% от капитала на банката, като въз основа на постигнатата им цена пазарната капитализация на руската банка възлиза на 35.5 млрд. долара.

От предложените акции 65% бяха продадени на лондонската борса, а останалите 35% на междубанковия пазар в Русия MICEX.

След предлагането на новите акции делът на правителството в банката бе намален от 99.9% на 77%.

Руската външнотърговска банка - VTB Group обяви по-рано, че е набрала 8 млрд. долара в най-голямото в света първично публично предлагане от началото на годината, като е продала предложените 1.51 млрд. нови акции при цена от 13.6 копейки всяка.

Перспективите пред руската банка остават добри, на фона на очаквания ръст в банковия сектор от над 30% годишно до 2010 година, според прогнози на инвестиционните банки UBS AG и Deutsche Bank AG.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg