Сръбската фондова борса може да е следващата цел за закупуване в региона

430
Сръбската фондова борса може да е следващата цел за закупуване в региона

С повишение от 58.01% през изминалата година, ръстът на белградската фондова борса изпревари този на Хонг Конг, Сингапур, Индия и Бразилия, като за борсата се вдигаше значително по-малко шум в медиите.

В същото време пазарната капитализация на сръбската борса се е повишила с 51% за изминалата година.

Средното съотношение цена-печалба на листнатите на BELEX акции е над 40, което макар и близо два пъти над средното за САЩ, не се възприема от анализаторите като притеснителен факт, на фона на очаквания значителен ръст в печалбите на компаниите и перспективите за увеличаване на сделките по сливания и поглъщания.

На фона на растящата консолидация на борсите в световен аспект, анализатори и специалисти прогнозират, че сръбската борса може и да стане обект на поглъщане от чуждестранна борса.

От виенската фондова борса, която има значителен интерес в региона и една от потенциалните купувачи на правителствения пакет от 44% от БФБ, заявиха, че проявяват интерес за сътрудничество и със сръбската борса.

Към момента обаче, белградската фондова борса има споразумение за сътрудничество с атинската фондова борса, като целта на последната е пълна интеграция и разширяване на дейността на борсовото обединение. От гръцката борса също изразиха интерес за участие в приватизацията на БФБ.

Белградската фондова борса към момента е непублична компания, като акциите й не се търгуват на фондовите пазари. Акционерите на борсата са изразили своята готовност за сътрудничество с други фондови борси, но изразяват желанието си да развият фондовия пазар в страната преди да се мисли за продажба.

Близо половината от търгувания на борсата обем се осъществява от чуждестранни инвеститори, които използват своя опит и познания, натрупани на международните фондови пазари и тези в страните с подобно развитие от региона. Сред най-привлекателните отрасли на борсата се сочат - финансовият, строителният, транспортният и др.

Все още инвестиционната култура на сръбското население остава ниска, като специалистите признават нуждата от по-нататъшна популяризация на борсата и запознаване на населението с инвестиционните възможности.

На борсата все още няма възможност за онлайн търговия, като за въвеждането на такава освен технически, все още съществуват и законодателни проблеми.

Според специалистите за продължаване на развитието на сръбската фондова борса трябва да се осигури благоприятна бизнес среда за инвестиции, както и решение за приватизация на все още държавните дружества в страната през борсата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg