Средната заплата на работещите в банковия сектор в Румъния над 1 000 евро през май

801
Средната заплата на работещите в банковия сектор в Румъния над 1 000 евро през май

Средната работна заплата в банковия сектор в Румъния е превишила нивото от 1 000 евро през май за пръв път в банковата история на страната, посочиха данни на националния статистически инстут на страната.

Нетната заплата на работещите в банковия сектор за май се е повишила с 24.8% спрямо предходния месец април, до ниво от 3 746 леи (1 142 евро), посочиха още изнесените данни. Ръстът е най-големият месечен такъв сред всички отрасли на икономиката.

Като цяло средната работна заплата в Румъния се е запазила на нивото си от предходния месец при 1 012 леи (309 евро), което е повишение от 21.5% на годишна база, според данните.

Реалното повишение на заплатите в страната с отчитането на нивото на инфлация възлиза на 17%, в сравнение със същия месец на миналата година.

Без да се отчитат дадените бонуси по повод на великденските празници обаче, равнището на нетното трудово възнаграждение в Румъния през май се е понижило с 1.5%, докато в реално изражение понижението е с 2.1%.

Брутното трудово възнаграждение в Румъния през май е било в размер на 1 361 леи (415 евро).

Освен в банковия сектор значително по-високи заплати са били изплащани на работещите в самолетната индустрия, с нетно възнаграждения в размер на 2 268 леи (691 евро), както и на работещите в тютюневата индустрия - 2 097 леи (639 евро).

За сравнение, у нас през първото тримесечие средната месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение възлизаше на 384 лв. по данни на Националния Статистически Институт (НСИ).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...