Средномесечният обем на Виенската фондова борса за 2007 г. нарасна с 39%

324
Средномесечният обем на Виенската фондова борса за 2007 г. нарасна с 39%

Виенската фондова борса отчита една успешна за капиталовия си пазар 2007 г. „Средномесечният й обем през настоящата година се подобри значително и нарасна с 39% от 10.5 милиарда евро (през 2006 г.) до 14.6 милиарда евро през 2007 г.

Обемът на първичните публични предлагания и увеличението на капитала се задържа на същото високо ниво, както през 2006 г., като около 10.1 милиарда свеж капитал се вля в пазара през 2007 г.”, каза Майкъл Бул, член на управителния съвет на Виенската фондова борса, в резюмето си за капиталовия пазар.

През месец юни, създаването на междинен пазар допълнително допринесе за съживяването на местния финансов пазар. Междинният пазар бе проектиран със специална цел, да се даде възможност на компаниите с по-малки нужди от финансиране да пробият на капиталовия пазар. Пазарната капитализация от 19 декември 2007 г. е 154.5 милиарда евро (докато през декември 2006 г. тя е 146.2 милиарда евро).

През тази година с гигантски крачки нарасна и интернационализацията на Виенската фондова борса. „За първи път на борсата има повече чуждестранни инвестиционни банки, участващи директно в търговията на Виенската борса, отколкото местни банки. Делът на международните членове, представени на борсата, в търговския обем е нараснал през последните няколко години – от 16.6% (през 2002 г.) до 64.5% към 19 декември 2007 г.,” каза Хайнрих Шалер, член на Управителния съвет на борсата.

През 2007 г. тя засили сътрудничеството си с Централна, Източна и Югоизточна Европа. В рамките на стратегията за Източна Европа беше подписан нов меморандум за сътрудничество с Казахстанската фондова борса, с Държавната агенция за инвестиции и иновации на Украйна, Украинския национален депозитар и Украинската PFTS.

Обхватът от индекси, предлаган от Виенската фондова борса, се е увеличил до 30. Седем от деветте нови индекса, добавени тази година, проследяват тенденциите в страните, регионите или секторите в Централна и Източна Европа. От месец юли клиентите на Виенската фондова борса могат да получават цени от фондовата борса в Букурещ, посредством съществуващата връзка за размяна на данни и информация.

„Международно търгуваните членове допринесоха значително за постигнатия от нас успех. През 2008 г. смятаме да инвестираме усилия да доразвием интернационалния характер на борсата”, казаха двамата й изпълнителни директори.

„Ние ще спечелим нови участници за кешовия пазар, както и за пазара на деривати, ще търсим нови пътища за разширяване на инвеститорската база на Виенската фондова борса. Например ще организираме роуд шоу с австрийски компании за първи път в Дубай. Динамичната активност на пазара също се очаква да привлече международно внимание през новата година". В допълнение към увеличенията на капитала, членовете на Управителния съвет на Виенската фондова борса се надяват да видят седем нови IPO-та през новата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg