Standard&Poor's сложи Гърция в категория ССС

1019
Standard&Poor's сложи Гърция в категория ССС

Злото никога не идва само, казва една българска поговорка. В края на 3-дневния уикенд (в Гърция понеделник бе неработен религиозен празник) авторитетната агенция Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на страната, а един от най-големите гръцки бизнесмени и медийни магнати обяви, че спира издаването на два емблематични за Гърция вестници - "Етнос" и "Имерисия".

Една от трите най-авторитетни агенции за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочия кредитен рейтинг на Гърция и я сложи в категория ССС от категория В, с негативна прогноза. Облигациите от категория ССС се характеризират с висока вероятност от неплащане, а способността на емитиращия облигациите, т.е. гръцката държава да посрещне финансовите си ангажименти силно зависи от благоприятните бизнес, финансови и икономически условия. В случай на неблагоприятни икономически, финансови и бизнес условия, каквато е ситуацията на Гърция в момента, вероятността тя да изпълни финансовите си задължения по емитираните ценни книжа е много малка.

Понижението от Standard&Poor's идва само ден преди гръцката държава отново да излезе на пазарите с емитирането на шестмесечни полици и само ден преди извънредното заседание на Еврогрупата, посветено на гръцкия дълг. В аргументите си агенцията заявява категорично, че каквото и да е въвличане на частни кредитори в така нареченото доброволно преструктуриране на гръцкия външен дълг ще се смята от агенцията за кредитно събитие, т.е. фалит и ще последва ново понижение.

Гръцкото финансово министерство реагира незабавно като заяви, че Standard&Poor's подценява обсъждането в Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за новия спасителен пакет за закъсалата средиземноморска страна.

В понеделник вечерта стана ясно, че издателят на медийната група "Пегас" Георгиос Боболас е решил да закрие всички издания. Решението на Боболас е в резултат на обявената 48-часова стачка в същите издания заради уволнението на колега журналист. По примера с десния всекидневник "Елефтерос типос" издателят смята да възобнови издаването на двете издания, но с нов и по-малобоен екип журналисти. Не е известен времевия период, в който Боболас ще възобнови излизането на "Етнос" и "Имерисия". Георгиос Боболас има и голям пакет акции в най-голямата гръцка частна телевизия Мега.

Източник: grreporter.info

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас