Standard&Poor's сложи Гърция в категория ССС

968
Standard&Poor's сложи Гърция в категория ССС

Злото никога не идва само, казва една българска поговорка. В края на 3-дневния уикенд (в Гърция понеделник бе неработен религиозен празник) авторитетната агенция Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на страната, а един от най-големите гръцки бизнесмени и медийни магнати обяви, че спира издаването на два емблематични за Гърция вестници - "Етнос" и "Имерисия".

Една от трите най-авторитетни агенции за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочия кредитен рейтинг на Гърция и я сложи в категория ССС от категория В, с негативна прогноза. Облигациите от категория ССС се характеризират с висока вероятност от неплащане, а способността на емитиращия облигациите, т.е. гръцката държава да посрещне финансовите си ангажименти силно зависи от благоприятните бизнес, финансови и икономически условия. В случай на неблагоприятни икономически, финансови и бизнес условия, каквато е ситуацията на Гърция в момента, вероятността тя да изпълни финансовите си задължения по емитираните ценни книжа е много малка.

Понижението от Standard&Poor's идва само ден преди гръцката държава отново да излезе на пазарите с емитирането на шестмесечни полици и само ден преди извънредното заседание на Еврогрупата, посветено на гръцкия дълг. В аргументите си агенцията заявява категорично, че каквото и да е въвличане на частни кредитори в така нареченото доброволно преструктуриране на гръцкия външен дълг ще се смята от агенцията за кредитно събитие, т.е. фалит и ще последва ново понижение.

Гръцкото финансово министерство реагира незабавно като заяви, че Standard&Poor's подценява обсъждането в Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за новия спасителен пакет за закъсалата средиземноморска страна.

В понеделник вечерта стана ясно, че издателят на медийната група "Пегас" Георгиос Боболас е решил да закрие всички издания. Решението на Боболас е в резултат на обявената 48-часова стачка в същите издания заради уволнението на колега журналист. По примера с десния всекидневник "Елефтерос типос" издателят смята да възобнови издаването на двете издания, но с нов и по-малобоен екип журналисти. Не е известен времевия период, в който Боболас ще възобнови излизането на "Етнос" и "Имерисия". Георгиос Боболас има и голям пакет акции в най-голямата гръцка частна телевизия Мега.

Източник: grreporter.info

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg