Станишев: Ратификацията на договора от Лисабон бави интеграцията на Западните Балкани

330
Станишев: Ратификацията на договора от Лисабон бави интеграцията на Западните Балкани

Голямата цел на страните от Югоизточна Европа - членството в Европейския съюз (ЕС) – се препятства от икономически въпроси, политически проблеми, скорост на реформите, както и от самото състоянието на ЕС, каза премиерът Сергей Станишев при откриването на регионална конференция за безопасните пазари, цитиран от БГНЕС.

Премиерът даде като пример адаптирането на 12 нови страни-членки, Лисабонския договор и процеса на неговата ратификация. Тези трудности няма как да не се отразят на процеса на интеграция на Западните Балкани, но България ще продължи да подкрепя този процес, допълни премиерът.

 По думите му неслучайно на последния Европейски съвет в Брюксел наред с останалите горещи теми е била приета декларация за Западните Балкани. С нея ЕС потвърждава своя политически ангажимент за интеграцията на всички страни от региона в европейските структури.

“Пътят няма да е лесен, но той е единствения възможен към демократично общество, към пазар, който обслужва интересите на потребители и съм убеден, че той ще бъде извървян с мъдрост и последователност и от двете страни в този процес”, каза още Станишев.

Той допълни, че нашата страна винаги и последователно е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани, защото това е единствената сила и възможност, която да надделее и заличи много рани от историческите и по-новите конфликти.

Премиерът припомни, че през 1996 г. регионалната интеграция и процес на сътрудничество започват в София, набират сила с пакта за стабилност и с мощната подкрепа на европейските партньори. Процесът напоследък придобива нови измерения чрез Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и чрез създаването на съвета за регионално сътрудничество.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg