Стокообменът между България и Сърбия за 2007 г. - 800 млн. евро

467
Стокообменът между България и Сърбия за 2007 г. - 800 млн. евро

Временно изпълняващият длъжността посланик на Сърбия в България Деян Финич съобщи пред участници в кръгла маса, организирана от български инвеститори в Сърбия, че сръбската държава подкрепя чуждестранните инвестиции и ще гарантира тяхната сигурност.

Темата на днешната кръгла маса бяха българо-сръбските отношения в контекста на новите политически реалности и признаването на независимостта на Косово. Представителят на Сръбската стопанска камара в България Любиша Митич приветства българския бизнес.

Той посочи, че камарата няма да създава пречки пред нашите делови среди. Никой няма да създава организирани пречки, допълни той. Митич не изключи възможността от единични случаи на евентуални проблеми. По данни на камарата, България е на седмо място по внос в Сърбия.

За последните четири години стокообменът е нараснал с 48 на сто. Фирмите със смесен капитал са 271. България е на второ място по брой приватизирани фирми в Сърбия. По данни на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, за миналата година стокообменът между България и Сърбия е бил около 800 млн. евро, което нарежда Сърбия на четвърто място сред балканските страни.

Куюмджиев съобщи, че напоследък се забелязва ръст на интерес на сръбския бизнес към български фармацевтични и нефтени продукти. За последните две години има бум в българските инвестиции в Сърбия, каза Куюмджиев. Той цитира данни на Сръбската народна банка, според които българските инвестиции са били на 12-о място през 2007 г.

Представители на българските инвеститори в Сърбия заявиха, че досега прекрасно са работили в Сърбия. В страната, по думите им, съществуват прозрачни процедури и точни и ясни правила. Според тях Сърбия е благоприятно място за инвестиции, там има добър инвестиционен климат.

Повечето от българските бизнесмени заявиха, че към днешна дата се чувстват сигурни в Сърбия. Единични бяха изразените опасения за евентуални негативни финансови резултати. Българските инвеститори в Сърбия днес положиха основите за създаване на Българо-сръбски икономически форум. Неправителствената организация ще подпомага връзките в сферата на бизнеса и предприемачеството между двете държави, информира БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg