Стокообменът ни с Румъния пада с 16% до юли

539
Стокообменът ни с Румъния пада с 16% до юли

По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България, стокообменът между България и Румъния за периода януари-юли на 2009 г. е бил в размер на 1.21 млрд. евро, като това представлява спад от 16.5% спрямо същия период на миналата година, съобщават от БРТПП.

През първите седем месеца на настоящата година значително е намалял вносът на България от Румъния - с 27.6% в сравнение със същия период на 2008 г., докато износът към северната съседка е останал почти без промяна регистрирайки спад от 1.4%. Това е довело до съкращаване на негативното търговско салдо за България до 40 млн. евро за разглеждания период януари-юли на 2009 г., като за същия интервал на предходната година отрицателното търговско салдо за страната ни е било 274 млн. евро.

Водещите продукти в износа на България към Румъния продължават да бъдат нефтени масла, метални изделия, земеделски продукти и продукти на хранително-вкусовата и леката промишленост. От северната си съседка България тази година внася най-вече масла, електроуреди, нефтен газ, метални отпадъци, машини и други индустриални продукти. Сериозното свиване на индустриалния сектор поради кризата и продуктовата структура на стокообмена между двете страни дават обяснение за намаления внос от Румъния, в който доминират индустриално ориентирани продукти.

Според данните на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, през първото полугодие на 2009 г. румънските инвестиции в България възлизат на 51 млн. евро, което е най-висока стойност за последните няколко години.

През първите осем месеца на 2009 г., 660 955 румънци са посетили България, което подрежда Румъния на първо място по чуждестрани туристи в нашата страна (с 9,7% по-малко в сравнение със същия период на миналата година). Румъния е на трето място като предпочита дестинация от българите - 320 371 български туристи са пътували до северната ни съседка през първите осем месеца на 2009 г., което е спад с 1,2% спрямо аналогичния период на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg