Страните от Черноморския Регион имат нужда от цялостна стратегия за сътрудничество

429
Страните от Черноморския Регион имат нужда от цялостна стратегия за сътрудничество

Държавите от Черноморския регион имат нужда не само от координирана политика, но и от стратегия за реализацията на пълния потенциал пред сътрудничеството в ключови области.

Това е заявил заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков при закриването днес на международната конференция в София "Регионалното сътрудничество в Черноморския и Дунавския региони: предизвикателства и перспективи", цитиран от БТА.

Любомир Кючуков е призовал за повече единство между идеи и действия, които да осигурят напредък на процесите за оползотворяване на огромния потенциал на Черноморския регион.

Заместник-министър Кючуков е посочил още, че на конференцията са били дискутирани в дълбочина всички важни аспекти, свързани с перспективите пред региона и е призовал експертите да достигнат по-бързо до съгласуването и реализацията на конкретни проекти.

Изправени сме пред големи предизвикателствата в района на Черно море - регион, на който трябва да се гледа в по-глобален аспект, е отбелязал той.

Заместник-министър Кючуков е определил форума като част от нов процес, започнал по времето на Германското председателство на ЕС през първата половина на 2007 г., който би позволил на

страните от Черноморския регион да оползотворят потенциала на идеите и духа на новата европейска инициатива "Черноморска синергия".

Трябва да намерим здрава обща основа на процесите в Черноморския регион, е посочил още той, като е дал за пример области като енергетика, околна среда, инфраструктура, и културното сътрудничество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg