Страните от ЦИЕ могат да станат свидетели на рязко поскъпване на тока

401
Страните от ЦИЕ могат да станат свидетели на рязко поскъпване на тока

Страните от Централна и Източна Европа, където се причислява и България, могат да станат свидетели на значително повишение на цената на електроенергията с темп, изпреварващ този в западноевропейските държави, сочи публикация на Reuters.

Ако това не стане реалност, те рискуват кризата да се задълбочи и да страдат от хроничен недостиг на електроенергия. По-високите цени са необходими, за да стимулират предприемачите да инвестират повече в сектора.

Към настоящия момент цените на електроенергията в някои страни от ЦИЕ са с около 30-40% по-ниски от тези в развитите западни страни.

Така, например Полша, ще трябва да добави 1 000 мегавата нови мощности, за да успее да поддържа текущите си нужди от електроенергия в най-кратки срокове.

Глобалното повишение на енергийните суровини допринесе за това цените на електроенергията в страни като България, Румъния, Полша, Хърватска и Чехия да се повишат значително.

В Русия също бе прекратена практиката за доставка на евтин природен газ по нереално ниски цени, като и там те бяха синхронизирани, до голяма степен, с европейските.

Повечето от електроцентралите в страните от ЦИЕ са на въглища или природен газ, което прави цената на електроенергията обвързана с ръста им на световните стокови пазари.

Много правителства на страните в региона обаче се стремят по-рядко да прибягват до повишение на цената на електроенергията поради силното недоволство на населението.

През изминалото десетилетие държавите в региона усещаха излишък на електроенергия след отпадането на значителни по обем индустриални мощности в бившите комунистически държави.

Ускореният им ръст през последните години обаче допринесе за повишение на потреблението на енергия и усещане дори на недостиг в някои страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg