Страните от ЦИЕ се изправят пред проблем от недостиг на работна ръка

286
Страните от ЦИЕ се изправят пред проблем от недостиг на работна ръка

Страните от Централна и Източна Европа, които дълго време страдаха от висока безработица след преминаването им към пазарна икономика, сега вече започват да усещат недостиг на квалифицирана работна сила. Това се подчертава в доклад на Световната банка, който днес бе представен във Варшава.

Десетте посткомунистически страни на ЕС ще трябва да извършат нови реформи, за да увеличат работната си сила, най-вече като накарат хората да не се пенсионират прекалено рано и като отворят пазарите за чуждестранни работници, се препоръчва в доклада на Световната банка, цитиран от Франс прес.

"Получи се значителен обрат, предупреждава основният автор на доклада - икономистът Ян Рутковски, защото преди две години имаше много хора, които си търсеха работа, но такава нямаше".

До началото на десетилетието равнището на безработицата в много страни от района бе над 10 процента. Силният растеж не успяваше да промени положението, защото паралелно се закриваха много работни места, за да бъде достигнато равнището на конкурентоспособност на индустриализираните страни.

Сега предприятията до голяма степен са преструктурирани. Станали конкурентоспособни на световния пазар, те увеличават производството си, а следователно и персонала си.

Световната банка препоръчва да се ограничат в момента широките възможности за предсрочно пенсиониране. Банката съветва и да се инвестира повече в образователните системи, но и в постоянната подготовка на кадри, за да се запълни недостигът на квалифицирана работна сила, от който страдат най-вече Латвия, Литва, Чехия, Полша, Румъния и Унгария.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg