Страните от Югоизточна Европа изпитват недостиг на енергийни ресурси

770
Страните от Югоизточна Европа изпитват недостиг на енергийни ресурси

Страните от Югоизточна Европа изпитват недостиг на енергийни ресурси и зависят от вноса, затова трябва да се свържат, за да имат сигурни и стабилни доставки. Това бе констатирано днес на кръгла маса в Хърватската икономическа камара, предаде агенция Хина, съобщава БТА.

Дискусията се проведе ден преди срещата на високо равнище в Загреб на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката. Лидерите на 12 държави от региона и Русия ще обсъдят доставките и транспортирането на енергийни ресурси, посочва Хина.

Представители от енергийния сектор на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Румъния, Сърбия и Черна гора приеха декларация, която ще бъде представена на утрешната среща на върха. В нея те подкрепят правителствата в действията за
развиване на енергийния пазар при пазарни условия.

Енергийните компании искат да подкрепят нови инфраструктурни проекти, да си сътрудничат и да се срещат директно с цел реализацията на общи интереси, се посочва в
декларацията.

Според ръководителя на хърватския институт "Хървое Пожар" Горан Гранич, страните от региона се недостатъчно свързани като инфраструктура, а политически проблеми са забавили регулирането на законодателството в тази област.

Хърватският помощник икономически министър Желко Томшич заяви, че хърватското правителство ще инвестира 440 милиона евро в мрежата за газоснабдяване до 2010 година.

Други планове включват адриатически петролен пръстен, който да свърже Албания, Черна гора, Хърватия и Италия чрез тръбопроводи, както и изграждането на терминал в северната част на Адриатическо море, който ще намали зависимостта на Европа от руския петрол.

Томшич каза, че Унгария и Словакия проявяват интерес към транспортирането на петрол по адриатическия нефтопровод от терминала в Омишал (Хърватия) и че Хърватия и Унгария планират да подпишат споразумение за строителството на електропровод от Осиек до Печ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg