Строителният сектор в Румъния с най-голям ръст през март от 17 години

973
Строителният сектор в Румъния с най-голям ръст през март от 17 години

Строителният сектор в Румъния е продължил бурния си ръст през март тази година, нараствайки с 32.7% на годишна база, посочиха данни на националния статистически институт на страната.

Ръстът е бил и най-високият за последните 17 години, посочиха още данните.
През последните пет месеца строителният сектор регистрираше непрекъснато нови рекорди, на фона на значителния интерес от страна на местни и чуждестранни инвеститори да се възползват от бурното развитие на сектора.

Ръстът на сектора за първите три месеца е възлязъл на 30.6% на годишна база, на фона на едва 19.3% година по-рано, според изнесените данни.

Секторът на строителството допринася за 7-8% от БВП на страната.

Забавяне обаче регистрират продажбите на дребно в страната, които са се повишили едва с 4.3% през първото тримесечие на годината, на фона на повишението им от 24% през първото на миналата година, което сочи потенциално забавяне на ръста на румънската икономика през първото тримесечие.

Приходите на бюджета от данък добавена стойност, които служат за определяне темпа на забавяне на потреблението в страната са се понижили с 26% за първите два месеца на годината, на фона на повишението им от 23% за цялата изминала година.

В допълнение търговският дефицит на Румъния се е повишил с 83% за първите два месеца, на фона на повишението му от 45% през сравнимия период на 2006 г.

Чуждестранните инвестиции са се понижили с 28% за януари и февруари на годишна база, а дефицитът по текущата сметка на страната е нараснал със 166% за посочения период.

През изминалата година чуждестранните инвестиции са се повишили със 75%, а дефицитът по текущата сметка едва с 45%.

Според анализаторите обаче е твърде рано да се говори за трайно забавяне на ръста на икономиката на северната ни съседка, като те очакват да станем свидетели на временно такова през първото тримесечие.

Очакванията им са за ръст от 6% за първите три месеца на годината, в сравнение с 6.9% през първото тримесечие на миналата година и 7.7% за цялата изминала година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg