Строителният сектор в Румъния с най-голям ръст сред отраслите за четвъртото тримесечие

299

Строителният сектор в Румъния е бил секторът на икономиката, регистрирал най-голям ръст през четвъртото тримесечие на миналата година, посочиха изнесени статистически данни на страната.
През последното тримесечие на миналата година ръстът в сектора е възлязъл на 21.6%, или близо три пъти повече от ръста на икономиката на северната ни съседка за тримесечието, възлязъл на 7.7%, по данни на националната статистика.

В резултат на ускорения ръст секторът на строителството е увеличил дела си от икономиката на страната от 6.3% през четвъртото тримесечие на 2005 година до 7% през четвъртото на миналата година.

Най-голям дял в сектора на икономиката на Румъния са заемали услугите, възлезли на около 50% от икономиката на страната, сочат още статистическите данни.

След повишението от 8.5% през третото тримесечие обаче, секторът на услугите е забавил темпа си на нарастване до 6.5% през четвъртото тримесечие, сочат още данните на националното статистическо бюро на страната.

Забавяне се е наблюдавало и при индустриалния сектор, който след като регистрира ръст от 7.9% през третото тримесечие, което бе и най-голямото му повишение за последните няколко години, се повиши с 6.6% през четвъртото тримесечие.

Земеделският сектор е бил слабото звено на румънската икономика, регистрирало ръст от 3.3% за изминалата година, достигайки 8% от румънската икономика, в сравнение с 12.6% през 2004 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg