Строителството на Бургас-Александруполис има историческо значение за Европа

289
Строителството на Бургас-Александруполис има историческо значение за Европа

Споразумението за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, подписано между Русия, Гърция и България, има историческо значение за Европа. Това заяви днес президентът на Гърция Каролос Папуляс в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС, дадено в навечерието на официалното му посещение в Русия, което започва в сряда.

Според Папуляс "това е историческо споразумение за трите страни, техните народи, региона, както и за международните петролни пазари". Отбелязвайки, че преговорите по петролопровода са започнали още през 1993 г., гръцкият президент подчерта, че "благодарение на осъществяването на този проект Гърция, както и България, ще се появят на световната петролна карта", допълва БТА.

"Нещо повече, този петролопровод е първият, който се строи в Европа за последните 40 години", посочи Папуляс. "Петролопроводът ще действа като допълнителен маршрут по отношение на Босфора, през който в момента минава единственият път за доставка на петрол от Русия, както и от района на Каспийско море", продължи гръцкият държавен глава.

"Така се гарантира екологичната сигурност на целия регион и се намалява стойността на доставките на петрол, върху която сега влияят забавянията при транспортирането му през Босфора", допълни той.

"Гърция, която положи толкова усилия за осъществяването на тази важна цел, е удовлетворена разбира се от нейното постигане, тъй като предполага, че тя още повече ще укрепи позицията й в тази толкова важна област и паралелно ще я направи стратегически партньор-съюзник на един от най-големите производители на петрол в света - Русия", подчерта Папуляс.

"Строителството и функционирането на този петролопровод засилва ролята не само на Гърция и нашия регион, но и на самата Европа, тъй като се увеличава енергийната сигурност и нараства броят на маршрутите за доставка на петрол". На 15 март Русия, Гърция и България подписаха споразумението за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис.

Проектът на стойност 1 млрд. евро предвижда транспортирането на руски петрол от българското черноморско пристанище Бургас до гръцкото Александруполис и оттам до чуждестранните пазари. Дължината на петролопровода ще е около 300 км, а пропускателната му способност - от 35 до 50 млн. т. петрол годишно. Маршрутът му заобикаля турските проливи Босфора и Дарданели, което ще разтовари тази транспортна артерия и ще намали стойността на доставките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg