Сумарната печалба на изнеслите резултатите си румънски компании намалява наполовина

629
Сумарната печалба на изнеслите резултатите си румънски компании намалява наполовина

От 35-те нефинансови публични компании, листнати на букурещката фондова борса, които до момента са изнесли предварителни резултати за изминалата година, 14 са отчели загуба за последното тримесечие, а други 10 понижение на своите резултати, сочи изследване на финансовото издание ZF.ro.

Сумарният резултат на разглежданите компании е бил загуба в размер на 88.6 млн. леи (25.4 млн. евро) за последното тримесечие на миналата година - на фона на реализираната им печалба от 280 млн. леи (80.4 млн. евро).

Общите им приходи обаче са се повишили с 6% за четвъртото тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година, сочи още проучването.

Като цяло причина за понижението на финансовите им резултати са били повишените разходи на компаниите, както и финансовите им загуби.

Най-големите загуби са били отчетени от Rompetrol Rafinare (RRC) и Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), които са възлезли съответно на 219 млн. леи (63 млн. евро) и 78.5 млн. леи (22.5 млн. евро).

Други две големи публични компании - Transelectrica (TEL) и Alro Slatina (ALR) също са регистрирали понижение на печалбите си.

Повечето румънски публични компании са били силно засегнати в края на изминалата година, вследствие на значителното поевтиняване на румънската валута спрямо останалите основни валути.
Най-засегнати от поевтиняването на леята са били компании като Rompetrol Rafinare, Oltchim и Artrom Slatina.

За цялата изминала година печалбите на изнеслите резултатите си румънски компании са намалели близо наполовина, в сравнение с предходната такава.

През 2007 година сумарната им печалба възлиза на 412.5 млн. леи, или понижение от 46% от година по-рано.

За сравнение, през деветмесечието на изминалата година печалбите на компаниите са отбелязали минимално повишение на годишна база.

Анализатори коментират, че за силното влошаване на финансовите резултати на компаниите през последното тримесечие на миналата година въздействие оказват повишените заплати със значително по-голяма ръст от този на продуктивността, както и влошените макроусловия.

През последните седем месеца индексът ВЕТ загуби от стойността си близо 35%, което до голяма степен отразява влошеното състояние на румънските компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...