Световната банка: Две трети от ромите в ЦИЕ нямат работа и осигурено препитание

1183
Световната банка: Две трети от ромите в ЦИЕ нямат работа и осигурено препитание

Едва една трета от ромите в Централна и Източна Европа имат работа и осигурено препитание, сочи доклад на Световната банка, представен днес в Брюксел

Според данните, около 35 процента от ромското население в България, Чехия, Сърбия и Унгария работи, като единствено в Словакия се отчитат по-добри резултати - 55 на сто от това малцинство на възраст 15-64 години има заетост.

При жените от ромски произход в посочените страни се отчита още по-висока безработица - близо 75 на сто (България, Чехия и Унгария). Най-лоши резултати в тази област отчита Сърбия - едва девет процента от ромските жени имат постоянна работа. В обхванатите от изследването държави е установено, че рискът от безработица сред ромите е два пъти по-голям, отколкото при останалото местно население. За България се отчита, че 81 на сто от ромите са заплашени от липсата на заетост, а най-високият резултат в тази посока е в Румъния - 87 процента, съобщава БТА.

Общо шест процента от българите и 42 процента от българските роми са заявили, че са си легнали поне веднъж гладни през последния месец. Отново в Румъния се отбелязват най-лошите резултати по този въпрос - 61 процента от анкетираните роми не са вечеряли поне веднъж в последните 30 дни. Това е 10 пъти повече от подобните отговори, получени от останалите участници в допитването от неромски произход.

Според представените резултати, в България ромите са два пъти по-изложени на бедност (80 процента) от етническите българи. Сходни са данните в Унгария, Чехия и Словакия.

Световната банка предлага разгръщане на схемите за микрокредитиране на ромското малцинство, тъй като съществена част от работещите представители на това малцинство се определят като "самонаети", т.е. развиват икономическа дейност, независимо от работодател.

Еврокомисарят заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор коментира, че проект, осъществен в Унгария, дава пример за добър опит в усилията за преодоляването на безработицата сред ромите. Проектът предвижда отпускане на социални микрокредити за представители на малцинството, които желаят да развиват самостоятелна икономическа дейност.


 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg